Connect with us

Care este stadiul proiectelor de infrastructură mare din zona de nord-est a țării: noi întârzieri la autostrada A8

Proiecte publice

Care este stadiul proiectelor de infrastructură mare din zona de nord-est a țării: noi întârzieri la autostrada A8

Reprezentații Asociației „Împreună pentru A8” au făcut o trecere în revistă la zi a proiectelor de infrastructură mare din regiunea de nord-est a țării, în contextul în care, la finalul săptămânii trecute, a avut loc o ședință de monitorizare organizată de CNAIR.

O informație importantă este că pe sectorul ieșean al autostrăzii A8 (Ungheni – Iași – Tg Neamț) a avut loc o nouă amânare: noul termen asumat pentru obținerea acordului de mediu este sfârșitul lunii februarie 2024. Consitrans (proiectantul) a anunțat noul termen fără prea multe clarificări, iar subiectul a fost pus sub tăcere de CNAIR și Ministerul Transporturilor, potrivit participanților la ședință.

În același timp, veștile nu sunt bune nici pe principala porțiune a sectorului montan: deși, inițial, CNAIR vorbea despre o licitație de execuție pe întreg sectorul de 159 km („până la finalul anului 2023”), acum intenția ar fi să fie lansată o procedură („posibilă”) pentru o porțiune de 25-30 km.

Despre situația celorlalte proiecte de infrastructură aflăm din postarea publicată de Ionel Apostol, de la Asociația „Împreună pentru A8”, postare publicată pe Facebook (adnotările aparțin redacției):

  • A8. Tg Neamț – Leghin, tronsonul lll, 29,6 km. Pe acest tronson s-a semnat contractul de execuție și acum se așteaptă ordinul de începere a lucrărilor (6 luni proiectare și 24 luni execuție) – finanțare asigurată prin PNRR și Bugetul de Stat. [citește detalii despre constructorul câștigător]
  • A8. Miercurea Nirajului – Tg Mureș, tronsonul l, 24 km. Acest tronson a fost atribuit și, dacă nu vor fi contestații, se va semna contractul de execuție și proiectare – finanțarea este asigurată prin PNRR și Bugetul de Stat [citește detalii despre constructorul câștigător]
  • A8, tronsonul ll, zona montană Leghin – Miercurea Nirajului, 159 km. Se așteaptă ca, în următoarea perioadă, Guvernul să aprobe indicatorii tehnico – economici. De la: „până la sfârșitul acestui an se va scoate la licitație întreg tronsonul montan (159 km)” s-a ajuns la „până la sfârșitul acestui an este posibil să fie scos la licitație un segment de 25-30 km”. [citește detalii despre sectorul montan]
  • A7. Pașcani – Suceava – Siret. Pe Pașcani -Suceava, studiile geotehnice au fost finalizate și predate beneficiarului CNAIR. În acest moment se lucrează la obținerea acordului de mediu. Pe sectorul Suceava – Siret lucrările sunt mai întârziate.
  • A13. Bacău – Brașov. În continuare, licitația pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate este suspendată.
  • A14. Autostrada Nordului, Suceava – Bistrița Năsăud – Satu Mare. Aici, se lucrează la studiul geotehnic doar pe sectorul Vatra Dornei -Bistrița.
  • DEx Bacău – Piatra Neamț: se bate pasul pe loc.
  • DEx Focșani – Brăila. Studiul de fezabilitate a fost finalizat și urmează să fie predat beneficiarului CNAIR

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top