Connect with us

Cel mai înalt bloc de locuințe din Iași: 115 metri/ Va fi construit în Dacia

Articol publicat și în Ziarul de Iași

Investiții private

Cel mai înalt bloc de locuințe din Iași: 115 metri/ Va fi construit în Dacia

Una dintre cele mai înalte clădiri din Iași ar urma să fie construită în capătul cartierului Dacia. Zinan Investment SRL, firmă unde sunt asociați oameni de afaceri basarabeni, propune un complex de locuințe și birouri cu un regim de până la 28 de etaje, la o înălțime maximă de 115 metri.

Față de alte proiecte imobiliare aflate în pregătire la Iași, acest imobil ar fi cel de-al doilea din oraș după înălțime: pe primul loc se situează extinderea Iulius Mall (120 metri). O altă clădire înaltă, de 155 metri, a fost aprobată în 2009 de Consiliul Local în zona centrală a orașului (intersecția Elena Doamna – Anastasie Panu), dar acest proiect are probleme: a fost avizat negativ de Direcția pentru Cultură.

Acesta este amplasamentul

Revenind la investiția Zinan din Dacia, proiectul este, în fapt, o resuscitare a investiției de la „Dream Village”: acum circa 15 ani au fost construite 5 blocuri (din 14 propuse), dar investitorul, altul decât Zinan, a intrat în faliment din cauza crizei economice. La sfârșitul anului trecut, firma Zinan a preluat un teren (neconstruit) de aproape 20.000 mp, amplasat în fața blocurilor existente.

În ce constă proiectul Zinan

Proiectul urbanistic va fi dezbătut la Primărie la începutul lunii iulie. Potrivit documentației consultate de „Ziarul de Iași”, propunerea face referire la un ansamblu cu locuințe colective, spații comerciale și birouri. Planșele urbanstice care sunt atașate proiectului presupun mai multe alternative de mobilare urbană, dar cert este că intenția este de a amenaja cel puțin 9 blocuri, iar unul dintre acestea are nu mai puțin de 33 de niveluri: două în subsol, parter, mansardă, 28 de etaje și un etaj tehnic. Celelalte imobile au un regim mai mic, până în 11 etaje, iar trei dintre ele sunt corpuri de legătură (parter și mansardă), probabil pentru funcțiunea de spații comerciale sau birouri.

Una dintre propunerile de mobilare urbană

Principalele accesuri la amplasament sunt asigurate prin str. Tabacului – Strămoșilor și bld. Dacia. Pe zona de sud a amplasamentului va fi cedat parte din teren către Primăria Iași pentru lărgirea str. Tabacului la un profil cu 4 benzi. O investiție importantă de care ar putea beneficia investitorul în viitor este realizarea unui pasaj suprateran, peste calea ferată, care să asigure ieșirea din capăt Dacia spre drumul european, precum și accesul tramvaielor din rond Canta la depoul Dacia, depou care va fi modernizat în următorii ani. Parcările pentru locatari vor fi amenajate în subsol (toate blocurile au câte două niveluri în subteran), în timp ce, la nivelul solului, vor fi locuri pentru vizitatori. Numărul total de locuri va fi stabilit într-o fază mai avansată a proiectului.

Toate drumurile interioare vor avea un profil de minim 7 m, fiind dotate cu trotuare pietonale și pistă de biciclete. Realizarea canalizării pârâului Rediu (aflat la vest de teren, n.r) și a legăturii supraterane cu zona cartierului Canta nu intră în obligațiile beneficiarului”, se precizează în proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Potrivit bilanțului teritorial, construcțiile propuse vor ocupa 40% din suprafața terenului (cca 7.300 mp), iar circulațiile și spațiile verzi fiecare câte 30%. „Conturul proprietății va fi inierbat și planta cu arbori ce vor constitui perdeaua de protecție față de vecinătăți. Parcările propuse vor fi pavate cu dale inierbate din beton, completând astfel necesarul de spații verzi”, se susține în PUZ.

Alternativa în ceea ce privește mobilarea urbană

Zona industrială a Daciei, schimbată radical

În ultimii doi-trei ani, mai mulți investitori imobiliari și-au îndreptat atenția spre Dacia, în special în lungul str. Tabacului care, în mare parte, a avut destinația de zona industrială. Astfel, între Piața Dacia și capătul cartierului sunt în construire sau în pregătire mai multe proiecte.

De exemplu, Conest este în curs de a finaliza lucrările la un complex de locuire în zona Rampei (lângă Lidl), în imediata vecinătate fiind alte ansambluri propuse care cuprind blocuri de până la 18 etaje. Parte din amplasamente au aceeași adresă (str. Serg Gr. Ioan), aici fiind inclus și despre proiectul Zinan, întrucât parcelele au fost dezmembrate din fosta proprietate industrială Comat.

Principalii investitori care au derulat sau vor să implementeze proiecte în zonă sunt Conest, Cristin Zămosteanu, Sun Residence (alături de Comat) și Contis (alături de Prima Construct). La un moment dat, a existat o propunere, aprobată chiar și printr-o documentație de tip PUZ, ca toți investitorii care au proprietăți aproape de calea ferată să realizeze o stradă nouă, paralelă cu linia de tren, dar, deocamdată, nu este clar în ce stadiu este un astfel de proiect.

Articol publicat și în Ziarul de Iași

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

To Top