Connect with us

Cinci aeroporturi au primit un ajutor de la guvern. Iașul are 6 mil. lei

Proiecte publice

Cinci aeroporturi au primit un ajutor de la guvern. Iașul are 6 mil. lei

Guvernul a aprobat ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru susținerea activității a 5 aeroporturi regionale, pentru compensarea pierderilor înregistrate ca urmare a pandemiei COVID-19 și cauzate direct de această pandemie, în perioada martie-iunie 2020.

Valoarea totală a ajutorului de stat care va fi acordat este de 22,3 de milioane de lei, iar beneficiarii sunt 5 aeroporturi, dintre care două din Moldova: Regia Autonomă Aeroportul Internațional Iași, Regia Autonomă Aeroportul Internațional ”George Enescu” Bacău, Regia Autonomă Aeroportul Internațional Sibiu, Regia Autonomă Aeroportul Internațional Craiova, Regia Autonomă Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj.

Aeroportul Internațional Iași a primit o alocare de 6 milioane de lei.  

„Neadoptarea unor măsuri de urgență duce la imposibilitatea acordării unui sprijin  financiar aeroporturilor regionale care au înregistrat pierderi în perioada martie -iunie 2020 din cauza pandemiei Covid-19, ceea ce pune în pericol menținerea acestora în stare operațională”, se arată în actul normativ.

Un alt argument al guvernului este că dificultățile financiare ale aeroporturilor regionale pot conduce la întârzierea relansării economice și, implicit, la scăderea PIB-ului țării.

„Se aprobă suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2020, cu suma de 22.284 mii lei, și alocarea acesteia bugetelor locale ale județelor, potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta ordonanță de urgență, pentru compensarea pierderilor înregistrate de aeroporturile din subordine, în perioada martie – iunie 2020”, se precizează în proiectul de OUG.

Aeroportul Internațional Iași a înregistrat pierderi financiare semnificative, iar în luna aprilie 2020 s-a ajuns, temporar, la o situație în premieră pentru ultimii 30 de ani: de la Iași nu au mai existat curse regulate. Din luna mai, treptat, au început să fie reluate cursele interne și externe.

Articole din categoria Proiecte publice

EXCLUSIV apix.ro:

Mobilitate urbană

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top