Connect with us

Concurs de soluții urbanistice pentru parcul Elena Doamna

Mișcări civice

Concurs de soluții urbanistice pentru parcul Elena Doamna

Dezbaterea organizată de Primărie privind soarta parcului Elena Doam­na a adus la aceeaşi masă toţi actorii implicaţi în această problemă: auto­rităţi, proprietari privaţi şi societatea civilă. Evenimentul s-a desfăşurat sâmbătă, iar concluzia întâlnirii a fost că trebuie realizat un concurs de so­luţii. Asociaţia Civica a propus Pri­măriei să-şi deschidă porţile inclusiv pentru arhitecţi internaţionali. Ulte­rior, în baza studiului, să poată fi întocmit un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care să reglementeze urbanistic întreaga zonă delimitată de străzile Anastasie Panu, Elena Doamna şi Ghica Vodă, suprafaţa fiind de circa 21.000 mp, scrie Ziarul de Iași.

Citește și Un dezvoltator vrea să cumpere parcul Elena Doamna bucată cu bucată

Terenurile sunt atât în proprietate privată, cât şi în proprietate publică, puţin peste jumătate din suprafaţa totală fiind deţinută de 14 persoane fizice şi juridice, iar restul (circa 8.700 mp) de către Primărie. Problema este că, în general, tere­nurile au suprafeţe mici.

La începutul dezbaterii, primarul a ţinut să transmită şi un mesaj public. „Vremea în care proiectele imobiliare se făceau pe şpagă, dată unuia sau altuia din Primărie sau din alte instituţii pu­blice, a trecut în totalitate, a fost ştearsă şi nu se va mai întoarce niciodată“, a susţinut edilul.

Citește și Blocuri și clădiri înalte în locul unui parc central

Proprietarii vor o reconfigurare a parcelelor

Discuţiile de la Primărie s-au des­făşurat pe parcursul a peste două ore, timp în care toţi actorii implicaţi au luat cuvântul. Reprezentanţi ai proprietarilor au precizat că li se în­grădeşte dreptul de a-şi valorifica terenurile, în timp ce alţi participanţi la discuţii au susţinut necesitatea men­ţinerii spaţiilor verzi.

Citește și Petiție pentru salvarea unui spațiu verde

Primăria ar trebui să aibă întâi grijă ca su­prafeţele deţinute de actualii pro­prie­tari să devină suprafeţe construibile, să se poată face o reconfigurare a parcelelor astfel încât, conform noului PUG, ei să-şi poată va­lorifica terenurile“, a spus un re­prezentant al proprietarilor.

Primarul Mihai Chirica a precizat că trebuie implementat un „concept unitar“ pentru întreaga zonă, atât din punctul de vedere al viitoarelor construcţii, cât şi al necesităţii menţinerii unor spaţii verzi.

Propunerea pe care noi v-o adresăm este realizarea unui studiu de soluţii pentru acea zonă, iar la acest studiu să fie implicaţi specialişti de la nivel naţional şi internaţional. După ce avem rezultatele acestui studiu, să putem rea­liza şi un PUZ. În felul acesta, credem că răspunsurile pe care ni le dorim cu toţii le putem găsi mult mai uşor şi nu mai decide primarul sau un singur specialist ce este mai bine pentru acea zonă“, a spus Alexa­ndrina Dinga, reprezentanta Asocia­ţiei Civica.

La rândul lor, proprietarii au precizat că nu au avut posibilitatea să-şi îngrădească terenurile şi, astfel, nu au putut dispune de proprietăţile lor.

Citește și FOTO Zona centrală a Iașului unde vor fi cele mai înalte clădiri din oraș

Acea zonă nu este parc, se creează multe confuzii. Pe noi, practic, (Primăria, n.r.) ar trebui să ne plătească până acum dreptul de folosinţă pe care ni l-a luat transformându-l în ceva public“, a menţio­nat un proprietar de terenuri din zonă.

O petiţie online iniţiată de Civica a atras circa 4.000 de semnături ale ie­şenilor care vor menţinerea spaţiului verde în zonă.

Schimb de replici între primar şi un cetăţean

La rândul lui, edilul şef al Iaşului a menţionat că trebuie identificate 2-3 soluţii de amenajare a zonei care să fie discutate, iar cea mai bună să fie aplicată.

Citește și Iașul o ia la vale: numeroase zone prezintă risc ridicat pentru alunecări de teren

Tema de PUZ trebuie să satisfacă toate drepturile şi obliga­ţiile. Nu sunteţi cu proprietăţi la fel de mari, sunt de la 250 mp până la 2.372 mp, lucrurile vor trebui echilibrate şi din acest punct de vedere“, a comentat Mihai Chirica.

Dezbaterea nu a fost lipsită şi de momente tensionate. Un locatar de la un bloc din apropiere a reproşat municipalităţii că distruge spaţiile verzi şi nu face nimic pentru amenajarea terenurilor pe care le are în zonă. După un schimb de replici cu primarul, cetăţeanul a părăsit sala, în condiţiile în care edilul a ţinut să precizeze că Primăria nu poate amenaja zona ca parc atât timp cât proprietăţile private şi publice sunt intercalate, iar costurile de răs­cumpărare ale terenurilor ar fi prea mari.

În 2006 am cumpărat prima bucată de teren. De atunci, în fie­care an plătim impozit. (…) De foarte multe ori am încercat să-l împrejmuim, nu am reuşit. (…) Vreau registrul spaţiilor verzi, vreau ca Primăria să-şi asume că acel spaţiu nu este spaţiu verde. Vorbim de un drept de proprietate pe care noi îl avem pe hârtie, oficial suntem proprietari, dar nu putem dispune de terenul respectiv“, a spus un reprezentant al unuia dintre cei mai mari proprietari din zonă, circa 3.000 mp.

Citește și Va putea fi salvat un parc central? Civica începe asaltul

La finalul întâlnirii, primarul a menţionat că trebuie identificată soluţia care să poată împărtăşi toate punctele de vedere.

Am putea face un proiect care să reprezinte o reţetă de aplicat şi pentru alte zone unde s-ar putea deschide astfel de subiecte. Vom demara un studiu de soluţii pentru suprafaţa propusă, dacă vor fi arhitecţi români sau străini, asta o să vedem în funcţie de cine va dori să participe la acest concurs“, a mai spus primarul Mihai Chi­rica.

Text preluat din Ziarul de Iași

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Mișcări civice

To Top