Connect with us

Doar 44% dintre imobile sunt înregistrate în cadastrul general [document]

Național

Doar 44% dintre imobile sunt înregistrate în cadastrul general [document]

Numărul imobilelor înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară gestionat de Autoritatea națională de cadastru este de 17,6 milioane, ceea ce reprezintă 44% din totalul estimat de peste 40 milioane de imobile, conform unei adrese a Ministerului Dezvoltării, consultată de APIX.ro.

„Din acest număr (care include imobile situate atât în intravilan cât și extravilan), 4.067.568 imobile au fost înscrise ca urmare a lucrărilor de înregistrare sistematică, restul de imobile înscrise provenind din înregistrările efectuate la cererea solicitanților (înregistrare sporadică)”, se arată în adresa citată.

Adresa a fost publicată pe site-ul Senatului și reprezintă un răspuns la o interpelare pe temă făcută de către senatorul ieșean Marius Bodea (USRPLUS). Parlamentarul a cerut lămuriri cu privire la stadiul incipient în care se află programul național de cadastru și carte funciară, program prin intermediul căruia este realizat cadastru gratuit la nivelul localităților din țară, finanțarea fiind asigurată parțial din fonduri europene.

„La această dată (iunie 2021, n.r.), din totalul de 3.181 UAT-uri din România sunt finalizate lucrări de înregistrare sistematică derulate la nivelul întregului UAT în 111 UAT-uri situate în 29 de județe, reprezentând un număr de 1.051.155 imobile cu o suprafață de 709.972,29 hectare și sunt în derulare lucrări de înregistrate sistematică în 179 UAT-uri situate în 33 județe, reprezentând un număr estimat de 1.866.773 imobile cu o suprafață de 1.553.578,93 hectare”, se mai precizează în adresă.

Pentru stadiul actual al programului, Autoritatea de cadastru acuză deficiențe precum:

  • lipsa de implicare a primăriilor privind contractarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru întreaga sumă alocată de ANCPI pentru finanțarea acestor lucrări la nivel de sector cadastral
  • lipsa de interes din partea persoanelor fizice și juridice autorizate în contractarea lucrărilor de înregistrare sistematică: din cele aproximativ 750 de companii de cadastru și peste 6.000 de persoane fizice autorizate să execute lucrări de cadastru, geodezie și cartografie, prea puține participă cu oferte în cadrul procedurilor de licitație pentru acest tip de lucrări

„Cetățenii, prin neparticipare, ori lipsă de colaborare, contribuie la tergiversarea procesului și înregistrarea incompletă ori incorectă a informațiilor aferente proprietăților. Ne confruntăm cu situații în care, după finalizarea lucrărilor și deschiderea cărților funciare, cetățenii se arată nemulțumiți de rezultatele înregistrate, iar aceste situații se datorează neparticipării lor la proces pentru identificarea proprietăților, măsurarea și stabilirea limitelor, predarea actelor de proprietate executanților, participarea la afișarea publică a documentelor cadastrale prin verificarea rezultatelor și solicitarea corectării erorilor; corectarea ulterioară a evidențelor implică eforturi materiale și umane semnificative atât din partea lor, cât și din partea oficiilor teritoriale”, a mai arătat ANCPI.

Bugetul total pentru perioada 2015 – 2023 în cazul programului de cadastru se ridică la 1,2 miliarde euro, din această sumă 312 milioane euro fiind fonduri UE, iar restul venituri proprii ale ANCPI.

Consultă mai jos răspunsul integral al Autorității de cadastru, prezentat de Ministerul Dezvoltării:

Consultă mai jos o prezentare a programului de cadastru publicat de către autoritatea centrală:

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Național

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top