Connect with us

Lucrările la un monument istoric vor fi reluate după ani de tergiversări

Foto: ziaruldeiasi.ro

Proiecte publice

Lucrările la un monument istoric vor fi reluate după ani de tergiversări

Un monument istoric din centrul Iașului va fi refăcut. Lucrările la clădirea în care a funcționat Chestura, de pe str. Vasile Alecsandri, vor începe săptămâna viitoare. Proiectul a început acum mai bine de șapte ani, pe vremea fostului președinte al Consiliului Județean (CJ), Constantin Simirad. Disputele politice privind fondurile necesare și destinația viitoare a clădirii au tergiversat reabilitarea monumentului istoric.

Până în prezent, investiția în clădire s-a ridicat la aproape două milioane euro, lucrările fiind puse în conservare acum câțiva ani.

La sfârșitul anului trecut, CJ a semnat un contract în valoare de 6,6 milioane lei cu Iasicon SA pentru realuarea și finalizarea lucrărilor. Termenul de execuție a fost stabilit la șase luni astfel că, în cel mai bun caz, monumentul va fi gata în luna iunie 2018. Clădirea are o suprafață construită de 1.160 mp și o suprafață totală desfășurată de 3.988 mp.

„Vor fi restaurate fațada și decorațiunile exterioare, respectând linia arhitecturală  inițială. Totodată, clădirea va fi recompartimentată, va fi montată tâmplăria interioară și refăcute rampele și scările de acces. Instalațiile sanitare, electrice și de climatizare vor fi recondiționate  iar acolo unde este cazul, înlocuite. Toate intervențiile vor fi făcute astfel încât să nu fie afectată arhitectura cladirii”, se arată într-un comunicat al CJ.

În trecut, monumentul istoric a găzduit Revista „Viața Românească” și a fost sediul Chesturii de Poliție din Iași. Deocamdată, nu e clar ce destinație va avea clădirea din Vasile Alecsandri. Anii precedenți s-au invocat două posibilități: viitorul sediu al CJ sau sediu al unei agenții europene.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top