Connect with us

Monumentul Independenței va fi reabilitat în 2024: obligată de instanță, Primăria a atribuit lucrările

Repere istorice

Monumentul Independenței va fi reabilitat în 2024: obligată de instanță, Primăria a atribuit lucrările

Primăria Iași a semnat contractul de lucrări pentru reabilitarea Monumentului Independenței, în condițiile în care muncipalitatea a fost obligată de instanță să finalizeze licitația începută acum aproape 20 de luni. Instituția a amânat cât a putut semnarea contractului: decizia judecătorilor datează din aprilie 2023.

Dacă nu ar fi avut loc întârzierea, atunci Monumentul Independenței ar fi trebuit deja să fi fost reabilitat: durata contractului este de 14 luni. Valoarea contractului, care cuprinde și parte de proiectare, ajunge la 2 milioane lei.

Scurt istoric: în iunie 2022, Primăria lansează licitația. O lună mai târziu, informează firma Katar Conneg că a câștigat contractul, în detrimentul Conest – urma pasul firesc de semnare a contractului. În schimb, Primăria nu duce la bun sfârșit procedura și, în decembrie 2022, anulează, brusc, licitația. Katar atacă decizie pe mai multe căi, iar, în aprilie 2023, câștigă la Curtea de Apel. Primăria decide să prelungească evaluarea, în mod bizar, până în decembrie 2023. În final, pe 17 ianuarie 2024, Katar este declarată oficial câștigătoare.

Monumentul a fost ridicat în perioada iunie 1978 – octombrie 1979, după planurile Gabrielei Manole-Adoc, pentru marcarea a 100 de ani de la Războiul de Independență. Basoreliefurile au fost realizate la Atelierele Nicolina Iași, iar statuia este turnată în bronz în piese de câte 2,5 metri înălțime.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Repere istorice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top