Connect with us

Pietonalul Ștefan cel Mare se extinde din acest weekend

Trafic

Pietonalul Ștefan cel Mare se extinde din acest weekend

Primăria a trecut de faza declarațiilor și implementează, din acest weekend, o măsură vehiculată în ultimii doi ani: pietonalul Ștefan cel Mare va fi extins până la Casa Modei și pe str. I.C. Brătianu până la intersecția cu str. Agatha Bârsescu.

Deocamdată, așa cum prevede și strategia de turism a Iașului, restricțiile în circulația rutieră vor fi valabile în weekend-uri. Primăria a gândit și un eveniment prin care să-i încurajeze pe ieșeni să vină pe pietonal: o piață volantă.

„Pentru buna organizare a pieţei volante pentru producătorii autohtoni «Piaţa verde de weekend», se închide circulaţia autovehiculelor în fiecare weekend, începând cu weekendul 27-29 septembrie 2019, din ziua de vineri de la ora 24.00 până duminică la ora 24.00”, se arată într-o dispoziție a primarului Mihai Chirica.

În actul administrativ se detaliază și amplasamentul pieței volante: corturile necesare producătorilor autohtoni vor fi amplasate pe partea dreaptă a bulevardului Ştefan cel Mare, sensul de mers dinspre Piaţa Unirii.

În luna martie 2018, Primăria a făcut publică o planșă de extindere treptată a pietonalului.

Ideea extinderii pietonalului datează deja de câțiva ani

De asemenea, planul prevede sensuri unice pe str. Mănăstirea Dancu (spre Cuza Vodă), str. Stroescu (spre Independenței) și str. Bărboi (spre Elena Doamna).

Alte propuneri incluse în plan:

  • viraj obligatoriu la dreapta de pe str. Costache Negri pe bd. Anastasie Panu
  • dublu sens pe străzile C. Negri, Armeană, Cuza Vodă, George Enescu și I.C. Brătianu

Totodată, în strategie de turism a Iașului, aprobată de plenul Consiliului Local, se recomandă ca, în termen de 5 ani, în centrul orașului să există 3,5 km de străzi pietonale.

Propunere de pietonal extins în strategia de turism

Potrivit strategiei, proiectul prevede dezvoltarea unui circuit pietonal continuu în buclă, respectiv revitalizarea turistică și economică a axei str. Lăpușneanu – bd. Ștefan cel Mare – Costache Negri – Cuza Vodă, prin transformarea sa treptată în axă pietonală continuă.

„Proiectul vizează (faza A, 2018 – 2019) transformarea în pietonal a întregului bulevard Ștefan cel Mare și str. 14 Decembrie 1989 după ora 18.00 și în weekend, (faza B) închiderea completă a axei Lăpușneanu – Ștefan cel Mare – Palat (în 5 ani), (faza C) pietonalizarea completă a străzii C. Negri și Cuza Vodă (mixt pietoni/tramvaie). Se va stabili un set de măsuri legislative pentru activarea activităților economice turistice, urmărindu-se creșterea fluxului turistic, dar și pe transformarea Pietonalului într-un loc al manifestărilor creative, colective și sociale”, este un fragment din descrierea proiectului.

Astfel, specialiștii spun că, în circa 5 ani, vor rezulta circa 3,5 km de străzi pietonale în total, iar acest lucru va determina o creștere cu 30% a traficului pietonal și o creștere cu 20% a activității comerciale din zonă.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Trafic

To Top