Proiecte publice
Planșe/schițe: Construirea SRU Iași va costa 321,4 milioane euro (oficial)
Licitația pentru realizarea Spitalului Regional de Urgență (SRU) va fi lansată în prima parte a anului viitor. Experți ai Băncii Europene de Investiții (BEI) și reprezentanți ai Ministerului Sănătății (MS) au prezentat vineri, la Iași, informații din studiul de fezabilitate aferent investiției: costurile pentru realizarea, dotarea și punerea în funcțiune a spitalului ajung la peste 2.700 euro/mp. Este cea mai investiție publică la Iași din ultimii aproape 30 de ani.
Citește și Moara de Vânt: plan de trafic și proiecte imobiliare
Amplasamentul SRU:
Într-o conferință de presă, ministrul Sănătății Sorina Pintea a susținut că autoritatea va depune aplicația de finanțare europeană în cazul SRU Iași în luna septembrie. Iașul va deveni primul oraș ce va avea cererea depusă, ulterior urmând a fi introduse la finanțare Clujul și Craiova.
Citește și Tot ce trebuie să știi despre accesul auto la SRU
Costurile pentru proiectarea, construcția, dotarea și supervizarea unității medicale sunt estimate la 321,4 milioane de euro, fără TVA.
Banii europeni, de circa 50 milioane euro, reprezintă singura certitudine, în condițiile în care pentru restul sumei (271,4 milioane euro) autoritățile nu au clarificat care vor fi mecanismele de finanțare.
Citește și FOTO Cel mai mare mall din Moldova va fi la Iași și va avea fi înalt cât un bloc cu 8 etaje
Planșă din studiul de fezabilitate ce arată modul în care va fi dezvoltat amplasamentul SRU:
Potrivit deputatului Petru Movilă, membru în Comisia de sănătate a Parlamentului, în timpul prezentării, s-a vorbit despre faptul că diferența de bani va fi suportată de „Guvern și administrațiile locale”, dar fără a fi oferite detalii în plus. Având în vedere valoarea bugetului local și a celui județean, este greu de crezut că administrațiile vor putea susține o astfel de investiție, nici măcar la jumătate din valoare. În schimb, ministrul s-a grăbit să anunțe și termenul de execuție: decembrie 2023. Acest termen este, însă, o obligație a autorităților române, în caz contrar urmând a fi pierduți banii alocați de UE. „Credeți-mă, nimeni nu riscă să nu facă aceste spitale regionale”, a comentat ministrul Sorina Pintea.
Citește și Limitele cartierului Moara de Vânt
„Pentru operaționalizarea SRU sunt necesare respectarea unor condiții foarte importante, și anume: asigurarea conexiunilor pentru utilități – electricitate, gaze, apă – dar și a drumurilor de acces pentru ambulanțe, pacienți, personal medical, acestea fiind în totalitate responsabilitățile Consiliului Local. Adaptarea sistemului de finanțare a spitalului, crearea unui model adecvat de finanțare, management și organizare revine MS. Vor mai exista unele cheltuieli pentru asigurarea asistenței tehnice a proiectului și, în acest sens, am depus deja o cerere de finanțare”, a declarat ministrul Sorina Pintea.
Citește și Afacerea unui doctor lângă SRU: 24 de vile
SRU Iași va fi structurat pe cinci niveluri, iar suprafața totală va fi de 118.360 mp. Potrivit autorităților, unitatea medicală va fi dotată cu echipamente de înaltă tehnologie ce vor permite efectuarea de proceduri minim invazive chiar și cazurile extreme.
Citește și Teren de 7 ha, lângă SRU, scos la vânzare
SRU Iași va fi construit pe o suprafață de 12 ha în centrul platoului Moara de Vânt, terenul fiind pus la dispoziție de către Primăria Iași. Principala rută de acces va fi dinspre bd. C.A. Rosetti, bulevard ce va fi legat de amplasamentul spitalului printr-o rețea de străzi. Noua infrastructură ar putea fi realizată tot cu bani europeni, printr-o inițiativă distinctă pe care municipalitatea a anunțat-o ieri: realizarea unui proiect de dezvoltare urbană în Moara de Vânt („smart city district”).
Punctele de acces dinspre bd. C. A. Rosetti spre viitoarea rețea de străzi din jurul SRU:
Citește și Un afacerist controlează 8 ha în Moara de Vânt, în apropiere de SRU, și va construi blocuri
Schiță acces SRU (cu negru este sens unic SRU – C.A. Rosetti, cu albastru – sens unic „pereche”):
Citește și Moara de Vânt: Blocuri cu cinci etaje, lângă Little Texas
Planșă cu ilustrarea strictă doar a rețelei de străzi:
Citește și E oficial: Primăria va prelua podul ERA
Suprapunere aproximativă a rețelei de străzi pe o imagine din satelit a zonei:
Citește și Un italian construiește vile și blocuri în Moara de Vânt
Punctele de acces dinspre str. Moara de Vânt spre zona SRU spre platoul Moara de Vânt și, implicit, spre amplasamentul SRU (notă: datele sunt prelucrate din noul Plan Urbansitic General al Iașului):
Citește și Moara de Vânt: un nou ansamblu cu 24 de vile, lângă Lacul Aroneanu
Cum va arăta SRU Iași:
Te interesează viitorul traficului din Iași? Află despre perspectivele de dezvoltare ale circulației rutiere în zone precum Păcurari, Alexandru cel Bun, Dacia, Aviației, Moara de Vânt, Zona Industrială și Bularga