Connect with us

Primăria are termen 6 luni să rezolve problema terenului pentru Operă, altfel se pierd banii

Ministerul Culturii vrea Opera pe un teren lângă Teatrul Național

Proiecte publice

Primăria are termen 6 luni să rezolve problema terenului pentru Operă, altfel se pierd banii

Iașul riscă să piardă o finanțare de 15 milioane euro pentru construirea unui sediu pentru Operă, dacă Primăria nu va rezolva problema amplasamentului. Sunt deja câțiva ani de când este bine știută această problemă. În prezent, dacă în 6 luni nu va găsi soluția, Primăria va pierde fondurile.

Aceste afirmații au fost făcute de către ministrul Culturii Lucian Romașcanu, cu ocazia unei vizite la Iași prilejuită de sărbătorirea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Potrivit lui Romașcanu, doar unul dintre cele trei terenuri propuse de Primărie se pretează pentru construirea unui sediu al Operei: amplasamentul de pe str. I.C. Brătianu (unde este Școala „Vasile Pavelcu”), din lateralul Teatrului Național. Parte din amplasament aparține Primăriei, dar peste 6.600 mp sunt ai firmei M.CHIM, companie a omului de afaceri Cristin Zămosteanu.

În iulie 2022, de la Primărie a plecat o adresă către M.CHIM, la care investitorul a răspuns a doua zi. „Societatea este interesată de realizarea unui schimb de terenuri cu Municipiul Iași, fapt pentru care vă solicită realizarea unei propuneri – cu detalierea terenurilor din proprietatea Municipiului, ce ar putea face obiectul contractului de schimb”, a fost răspunsul companiei. Dar, corespondența între cele două părți s-a oprit aici, iar Primăria nu a mai răspuns, asftfel că schimbul nu a fost înfăptuit.

În trecut, pe terenul din I.C. Brătianu, compania a propus un plan urbanistic pentru construirea unui ansamblu imobiliar, dar proiectul nu a fost acceptat de către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice.

Potrivit lui Romașcanu, „viciile” celor trei amplasamente propuse de Primărie sunt următoarele:

  • terenul din I.C. Brătianu – amplasament parțial în proprietatea privată, și sub sechestru, dar sunt două soluții: ori schimb de terenuri, ori expropriere
  • cinema Trianon și terenurile din jur: „nimeni nu ne va lăsa să construim Operă în parc” (Parcul Mitocul Maicilor), „terenul nu este îndeajuns, dărâmăm blocurile?” și „fostul cinematograf nu poate fi transformat în Operă” – sunt principalele motive ale ministrului în defavoarea soluției agreate de Primărie
  • terenul din parcul Elena Doamna, din fața turnului UMF – costuri mari pentru Primărie în răscumpărarea mai multor suprafețe care sunt în proprietate privată. Primăria are un teren de circa 3.500 mp, iar necesarul este de 11.000 mp

În concluzie, Ministerul Culturii a oferit un termen de 6 luni pentru rezolvarea amplasamentului, altfel, spune ministrul, banii prevăzuți pentru sediul Operei de la Iași vor fi redistribuiți către alte obiective.

O problemă ridicată de primarul Mihai Chirica a vizat fondurile reduse puse la dispoziție de Minister pentru o construcție nouă, respectiv de doar 15 milioane euro. Acești bani provin dintr-un credit făcut de guvern: împrumutul are o valoare de 216 mil. euro (la care se adaugă o cofinanțare de 54 mil. euro) și este menit să finanțeze opt obiective din țară, iar șapte dintre acestea au „actele în regulă”, doar sediul Operei de la Iași fiind o incertitudine.

Cu 15 milioane de euro pentru construcţia unei Opere noi, nu poţi face decât o parte din fundaţie şi parcări”, spunea, recent, primarul. În același timp, edilul-șef al Iașului a susținut că ridicarea unui sediu ar costa 5.000 euro/scaun.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top