Connect with us

Primăria a lansat licitația de lucrări pentru Baia Turcească

Pentru reabilitarea monumentului vor fi cheltuiți 15,3 milioane lei

Proiecte publice

Primăria a lansat licitația de lucrări pentru Baia Turcească

Constructorii interesați să reabilitate clădirea Băii Turcești pot depune oferte până cel târziu pe 31 mai 2018. Valoarea lucrărilor de execuție a fost estimată la 15,3 milioane lei, iar banii sunt asigurați din fonduri europene prin intermediul Programului Operațional Regional.

Potrivit documentelor aferente licitației, clădirea a fost ridicată în anii 1897 – 1898 și este o construcție monumentală, purtând amprenta stilului arhitectural ecletic, cu influențe orientale.

„Aceasta a fost amplasată pe situl fostului Feredeu Turcsc, ridicat în timpul lui Vasile Lupu. La sfârșitul secolului al XIX-lea, deoarece Feredeul ajunsese în ruină, oficialitățile au decis demolarea acestuia și realizarea unei băi comunale, cu o concepție arhitecturală nouă, actuala clădire, în care a funcționat până la sfârșitul secolului al XX-lea Baia Turcească”, se arată în memoriul general întocmit de proiectanți.

Ulterior, imobilul și-a schimbat funcțiunea și a devenit scena evenimentelor ocazionale de artă contemporană.

„Unul dintre cele mai importante proiecte ce s-au desfășurat în acest spațiu și care a început să contureze ideea reconversiei Băii Turcești a fost Festivalul Periferic. Spațiile impunătoare prin istoria, monumentalitatea, planimetria și decorațiunile sale au atras artiștii contemporani, ce au prezentat filme și instalații video, intervenții site-specific și performance-uri”, se mai arată în document.

Potrivit reprezentanților municipalității, Baia Turcească va deveni un centru internațional de artă contemporană.

Despre tipul lucrărilor care vor fi efectuate și destinația fiecărui nivel al clădirii, puteți citi informațiile publicate într-un material precedent al apix.ro intitulat Cinci milioane de euro pentru reabilitarea unui monument istoric.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Proiecte publice

To Top