Connect with us

Semnal de alarmă tras de Moldova vrea autostradă: Risc major de ratare a finanțării pe un segment al A8

autostrada a7 ploiesti pascani suceava

Mișcări civice

Semnal de alarmă tras de Moldova vrea autostradă: Risc major de ratare a finanțării pe un segment al A8

Asociația „Moldova vrea autostradă” (MVA) a transmis un avertisment public legat de faptul că autoritățile centrale au amânat din nou desemnarea unui câștigător pe capătul vestic al sectorului montan al autostrăzii A8, o tergiversare care pune în pericol finanțarea acestei porțiuni.

APIX.ro preia integral semnalul de alarmă tras de MVA și publicăm mai jos textul (sublinierile și link-urile introduse aparțin redacției):

„Asistăm cu stupefacţie la o nouă amânare inexplicabilă raţional a termenului de atribuire a licitației pe secțiunea 1 Târgu Mureș-Miercurea Nirajului, lot inclus pentru finanțare din PNRR şi a cărei execuţie trebuie finalizată până în vara anului 2026.

Deşi termenul inițial pentru evaluarea calificării ofertei, evaluarea tehnică și financiară a fost 24 mai 2023, ulterior acesta s-a amânat pentru luna septembrie, apoi pentru 19 octombrie 2023, ca acum să avem un nou termen – 17 noiembrie 2023.

În aceste condiţii avertizăm public atât CNAIR, cât şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii că fereastra de oportunitate a finalizării etapei de Proiectare + Execuție pentru capătul vestic reprezentând 24,4 km de drum rapid se restrânge foarte mult în scenariul fără contestații.

Reamintim că se conturează aproape 6 luni de întârziere în etapa de licitație, durata Contractului va fi de 30 luni de la eliberarea Ordinului de Începere Lucrări, iar data publicării anunțului de licitație a fost acum 10 luni, pe 29.12.2022. Mai mult, contractul de execuţie trebuie semnat cel târziu la 31.12.2023!!!

Click pe imagine pentru o mări

Nu înţelegem nici apatia şi lipsa de disponibilitate pentru şedinţele de progres organizate de către reprezentanţii CNAIR împreună cu proiectanţii, autorităţile publice locale, societatea civilă şi parlamentarii interesaţi de proiectele de infrastructură mare din regiunea Moldovei, şi acestea fiind amânate în mod repetat în ultimele luni. Situaţia este total nemulţumitoare, per ansamblu toate proiectele din această regiune înregistrând întârzieri importante, fiecare astfel de întâlnire de progres având drept scop identificarea potenţialelor cauze de întârziere şi soluţionarea lor din timp, stimularea şi sprijinirea proiectanţilor pentru a se încadra în termenele contractuale şi transparentizarea acestui proces în scopul informării corecte şi corelat cu realitatea existentă a publicului larg.

Menţionăm că nici la această dată nu avem contractul semnat pe Lotul 3 Pietroasele – Buzău din autostrada A7!

România şi regiunea Moldovei au şansa unor finanţări din fonduri europene care însă sunt disponibile cu respectarea unor termene foarte clare, asumate în mod oficial de către autorităţi şi de Guvernul României, de aceea solicităm public urgentarea tuturor etapelor procedurale şi reluarea întocmai şi la timp a şedinţelor de progres.”

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Mișcări civice

To Top