Connect with us

Sistem inteligent de „bike-sharing” la Iași

Un astfel de sistem a luat amploare, recent, în China

Trafic

Sistem inteligent de „bike-sharing” la Iași

O firmă propune municipalității un nou sistem prin care ieșenii pot închiria biciclete. SC Atelierele Pegas SRL vrea să demareze, începând cu luna septembrie, un proiect pilot cu 150 de biciclete și 50 de stații de închiriere. Proiectul va fi derulat pe o perioadă de 45 de zile și apoi se vor trage concluziile.

Noutatea constă în faptul că sistemul va fi asistat prin GPS, fiecare bicicletă având un dispozitiv care va asigura acest lucru, dar și multe alte funcții. Întreg sistemul va fi gestionat pe o platformă online, iar ieșenii vor putea închiria biciclete doar prin intermediul unei aplicații telefonice sau pe alte dispozitive asemănătoare.

„Vom implementa un sistem de închiriere cu ajutorul telefonului mobil a bicicletei prin semnal GSM și Bluetooth (rezervare prin aplicație, deblocare antifurt, rulare și apoi blocare a bicicletei prin aplicație precum și plata automată a cursei prin telefon). (…) Rata de reînnoire a parcului, bicicletele vandalizate, mentenanța și dezvoltarea sistemului vor fi acoperite de publicitatea de pe aripile bicicletelor. Pentru recuperarea investiției estimăm că un preț de 1,9 lei pe 30 minute ar acoperi cheltuielile. Recuperarea investițiilor se va face pe mai mulți ani de zile. O să mai reținem un depozit de 69 lei pentru eventuale stricăciuni, depozit ce va fi restuit la cerere prin dezabonare de la sistem”, spun inițiatorii proiectului.

De exemplu, sistemul anti-furt al unei biciclete va putea fi dezactivat prin scanarea cu telefonul a unui cod QR.

Firma a precizat că un astfel de sistem de „bike-sharing” se află în fază de pregătire în mai multe orașe din Europa, iar Iașul ar putea fi printre primele municipii care îl implementează. În China, spun inițiatorii proiectului, sistemul a fost lansat acum câteva luni și a luat amploare, fiind extrem de popular.

Pentru implementarea sistemului, SC Atelierele Pegas SRL va încheia un parteneriat cu Primăria Iași, acord ce urmează a fi aprobat în ședința Consiliului Local din 27 iunie. Printre altele, municipalitatea va asigura spațiile publice pentru amplasarea stațiilor, în timp ce Poliția Locală va fi responsabilă cu o campanie de informare care să prevină furtul/vandalizarea bicicletelor parcate pe raza orașului.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Trafic

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top