Connect with us

Autoritățile s-au răzgândit: Valea Lupului și Miroslava NU intră în carantină

Local

Autoritățile s-au răzgândit: Valea Lupului și Miroslava NU intră în carantină

UPDATE. Directorul DSP Iași Vasile Cepoi a declarat în această seară că, în urma unei noi analize epidemiologice s-a decis ca Valea Lupului și Miroslava să NU intre în carantină. Despre Aroneanu, șeful DSP nu făcut vreo declarație. Cert este că, acum, DSP nu a trimis vreo propunere de carantinare, deși încă de ieri directorul DSP a spus că acest lucru se impune în comunele amintite.

Știrea inițială:

Direcția de Sănătate Publică (DSP) va propune carantinarea a trei comune către autoritățile centrale, având în vedere rata mare de infectare: Valea Lupului, Miroslava și Aroneanu. Carantina va fi instituită prin decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) după ce va fi primit un aviz în acest sens de la Institutul Național de Sănătate Publică.

Decizia afectează zeci de mii de locuitori, iar parte din aceștia fac zilnic naveta la Iași la locurile de muncă. Totodată, afectați vor fi și ieșenii care merg la muncă la agenți economici de pe raza celor trei comune. În context, amintim că pe raza comunei Miroslava se afla parcul industrial unde activează zeci de firme, în frunte cu BorgWarner (fostul Delphi).

Avem deja făcută o nouă evaluare epidemiologică în care Valea Lupului este propusă pentru carantinare. Urmează să înaintăm această decizie la Institutul Naţional de Sănătate Publică şi să urmeze cursul pentru a fi aprobată. Mai este şi Miroslava ca propunere, dar şi alte zone, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi, citat de „Ziarul de Iași”. Potrivit jurnaliștilor ZDI, cealaltă zonă propusă spre carantinare este Aroneanu.

Rămâne de văzut dacă carantina se va institui parțial pe teritoriul comunelor sau integral. Amintim că, în cazul Ciurea, CJSU a decis ca doar anumite zone din comună (satul Ciurea și Lunca Cetățuii – zona Zanea) să fie carantinate.

Astăzi, Instituția Prefectului a dat publicității rata de incidență la zi pentru toate localitățile din județ, iar Valea Lupului este singura unitate administrativ-teritorială care a trecut pragul de 10 cazuri la o mie de locuitori (10,36), în timp ce la Miroslava este 7,2, iar la Aroneanu 6,8.

În ceea ce privește municipiul Iași, după câteva zile de scădere a ratei de incidență, datele la zi arată o creștere (3,85).

În prezent, mai multe localități din țară, inclusiv orașe mari, au intrat în stare de carantină și pe timp de zi (cea de noapte e valabilă pe întreg teritoriul) din cauza numărului mare de infectări. De regulă, comitetele județene stabilesc măsurile locale de adoptat, dar, cel mai frecvent, printre regulile instituite se numără:

  • este interzisă intrarea/ieşirea din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene și comunale
  • circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor este interzisă, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza Declaraţiei pe proprie răspundere, legitimaţie de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator
  • limitarea la maximum a deplasării persoanelor şi monitorizarea permanentă a respectării acestei măsuri
  • Ieşirea persoanelor din locuinţă este permisă doar pe bază de declaraţie pe proprie răspundere, legitimaţie de serviciu sau adeverinţă eliberată de angajator, după caz

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Local

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top