Connect with us

MDM: O nouă acțiune sfidătoare a Guvernului la adresa Moldovei

Societatea civilă și opoziția politică critică bugetul de stat

Mișcări civice

MDM: O nouă acțiune sfidătoare a Guvernului la adresa Moldovei

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM) și asociațiile civice care militează pentru construirea autostrăzii Iași – Tg Mureș au reacționat dur după publicarea legii bugetului de stat pe anul 2019. Mișcările civice arată că Guvernul ignoră cu desăvârșire o urgență regională și națională: autostrada A8. Mai jos, puteți consulta și principalele declarații ale politicienilor pe tema bugetului de stat.

Apix.ro redă comunicatul integral al celor trei organizații:

„Construcția Bugetului Național pe anul 2019, anunțat astăzi, confirmă temerile repetate public de către asociațiile civice ce luptă pentru realizarea de infrastructură mare în regiune: ignoră cu desăvârșire o urgență regională și națională, Autostrada A8, Ungheni-Iași-Târgu Mureș.

Alocarea bugetară pentru acest proiect este zero.

Masterplanul General de Transport al României (MPGTR) și Legea privind aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Unirii, Iaşi-Târgu Mureş, ultima adoptată la sfârșitul anului trecut în urma unui lung șir de proteste publice, acțiuni de stradă și presiuni ale societății civile din Moldova, nu au contat absolut deloc în structura bugetară pentru anul în curs.

Guvernul Dăncilă-Dragnea-Vâlcov a ales să continue apăsat șirul de gesturi sfidătoare la adresa a peste patru milioane de români, locuitori ai regiunii, care consideră conexiunea urgentă cu Vestul ca fiind condiția esențială pentru anularea subdezvoltării.

Lipsa alocării bugetare amână pe termen nedefinit sau chiar anulează șansa Moldovei – o zonă cu rată de emigrare de 25%, în pericol major de colaps demografic –  de a-și regăsi drumul spre bunăstare.

Această acțiune a Guvernului Dăncilă-Dragnea-Vâlcov, inconștientă și umilitoare, este pe deplin antinațională și poate genera grave dezechilibre sociale.

Asociațiile ce promovează construirea de autostrăzi în Moldova protestează împotriva actualei construcții bugetare și cere imperativ amendarea actualului proiect și alocarea resurselor financiare necesare pentru pornirea lucrărilor.

Construirea urgentă a Autostrăzii A8, Ungheni-Iași-Târgu Mureș este categoric și fără tăgadă o problemă de siguranță națională!”

Reacții din zona politică

Publicarea legii bugetului de stat a stârnit reacții vehemente și din partea politicienilor de opoziție, unele chiar cu îndemnuri la grevă fiscală.

„Cu acest buget, Moldova este scoasă de pe harta investiţiilor, fiind complet abandonată. În această situaţie, de ce să plătim miliarde de euro anual taxe, iar în schimb să primim din partea lui Dragnea, Vâlcov şi Dăncilă sfidare şi dispreţ?” – Marius Bodea, deputat și șef al organizației municipale a PNL Iași.

„Inadmisibil. Deși a fost aprobată o lege de către Parlament prin care se obligă statul român să construiască Autostrada Iași – Tg. Mureș, PSD+ALDE au alocat 0 lei pentru revizuirea studiilor de fezabilitate. Conform propunerii de buget pentru anul 2019, studiile vor fi refăcute dupa 2022, șoșeaua de centură a Municipiului Iași a primit 200.000 lei, iar pentru modernizarea drumurilor judetene, Iașul a primit printre cei mai puțini bani din țară, aprox 6 milioane lei, cu 2,7 milioane lei mai puțin decât Teleormanul” – Petru Movilă, deputat PMP.

„Un buget care nu este orientat spre dezvoltare nu poate decât să arunce ţara în sărăcie. Aici este caracteristica principală a acestui buget, cu atât mai mult cu cât regiunea de Nord-Est rămâne în continuare văduvită de investiţiile de care ar avea nevoie de foarte multă vreme şi sunt din ce în ce mai necesare în momentul în care ne aflăm” – Mihai Chirica, primarul Iașului.

„Am văzut reacțiile la cald referitoare la proiectul de buget pe 2019. Am văzut și alocările bugetare și deocamdată, în acest context, vreau să fac doar câteva precizări. Acesta este doar proiectul de buget propus spre dezbatere publică. El va fi dezbătut și vor putea fi depuse amendamente. Eu voi fi unul dintre aceia care va susține și vota alocarea de fonduri pentru A8. Cu siguranță toți parlamentarii din toată regiunea de Nord-Est vor vota acest amendament căci autostrada A8 este vitală pentru milioane de români. Pe lângă faptul că avem o lege de finanțare și construire a autostrăzii, am asistat personal la discuțiile cu conducerea partidului când am fost asigurați ferm că vor fi fonduri în acest an pentru autostrada Iași -Târgu Mureș. Nu vreau să mă antepronunț cu privire la votul meu pentru întregul buget, însă îl voi vota doar cu fondurile prevăzute expres pentru A8. Până la dezbaterea în plen a bugetului mai este timp pentru clarificări” – Silviu Macovei, deputat PSD.

„Analizăm să nu votăm bugetul decât în varianta benefică Iaşului, mai exact cu proiectele noastre binecunoscute prinse la finanţare” – Vasile Toma, senator PSD.

„Avem bani pentru proiectele noastre. Anul trecut, am atras şi am investit pentru sănătate 62 de milioane de euro. Anul acesta vom continua proiectele pentru sănătate, cele pentru infrastructura rutieră şi pentru modernizarea şcolilor din judeţ” – Maricel Popa, președintele PSD al Consiliului Județean.

„Ne îndreptăm spre un deznodământ trist, dar așteptat de către toți oamenii realiști: puține sau nici un amendament al Opoziției înaintea votului Bugetului de Stat nu va trece. Asta înseamnă bani la fel de puțini pentru regiunea Moldovei și continuarea campaniei de batjocorire a ieșenilor de către PSD-ALDE” – Dumitru Oprea, deputat PNL.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Mișcări civice

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top