Connect with us

Un parc din centrul Iașului nu va mai fi cedat unui investitor imobiliar

Mișcări civice

Un parc din centrul Iașului nu va mai fi cedat unui investitor imobiliar

Terenurile Primăriei din Parcul „Elena Doamna” vor rămâne în patrimoniul public al orașului. Municipalitatea a decis să nu le mai ofere la schimb dezvoltatorului imobiliar Cristin Zămosteanu. Omului de afaceri i s-a propus, alternativ, o suprafață de 2.142 mp pe str. Bărboi, este vorba despre o parte din terenul pe care îl are Primăria în spate la sediul BRD (parcarea lăsată în paragină).

Citește și Va putea fi salvat Parcul „Elena Doamna”?

Inițial, Zămosteanu urma să primească cinci suprafețe de teren în Parcul „Elena Doamna”, alături de alte cinci terenuri în Centru (zona de vizavi de Hotel Europa) și în Nicolina, unde investitorul pregătește proiecte imobiliare.

Din oferta inițială, au rămas doar patru terenuri, iar la acestea a fost adăugată suprafața din spatele agenției BRD.

Citește și Un dezvoltator cumpără, bucată cu bucată, un parc din centrul Iașului

În ce constă acum schimbul Primăriei cu Zămosteanu:

Citește și Petiție pentru salvarea unui parc din centrul Iașului: mii de semnături în 2 zile

De precizat că terenul ce va fi primit de Primărie, pe str. I.C. Brătianu, este amplasamentul fostei școli speciale „Vasile Pavelcu”, unitate ce a fost relocată. Municipalitatea nu a anunțat concret ce vrea să realizeze pe acel teren, cert este că mai are în proprietate în imediata apropiere peste 3.400 mp. Astfel, Primăria va controla circa un hectar de teren, lângă Teatrul Național. Printre ideile vehiculate pentru modernizarea zonei se numără construirea unei parcări subterane și a unei clădiri pentru Operă, alături de amenajarea unei grădini publice.

Citește și Blocuri și clădiri înalte în Parcul „Elena Doamna”

Schimbul inițial, ce cuprindea suprafețele din Parcul „Elena Doamna”, a stârnit un val de nemulțumire în spațiul public. La inițiativa Asociației Civica a fost organizată și o dezbatere publică, iar principala solicitare a ONG-ului a fost ca municipalitatea să întocmească un plan urbanistic zonal pentru întregul parc, studiu în urma căruia să rezulte cele mai bune soluții de amenajare, fără a fi excluse neapărat și ideea unor clădiri înalte.

Parcul „Elena Doamna” (imagine via Google Earth):

Schimbul de terenuri Primărie – Zămosteanu, în formula nouă, ar putea intra în ședința Consiliului Local din 27 iulie. Potrivit unor surse politice, consilierii PSD şi ALDE sunt de acord cu noul schimb de terenuri, în timp ce, în rândul consilierilor PNL, părerile sunt împărţite. Pentru a trece proiectul, alături de votul PSD-ALDE, executivul municipalităţii mai are nevoie doar de girul celor doi consilieri PMP. Deşi aceştia din urmă nu au participat la şedinţa informală de ieri de la Primărie, în care a fost prezentat consilierilor noul schimb, unele surse au precizat că aleşii PMP ar urma să voteze pentru schimbul de terenuri ce nu include suprafeţele din Parcul „Elena Doamna“.

Citește și Concurs de soluții urbanistice pentru Parcul „Elena Doamna”

Ce terenuri vroia, inițial, Primăria să ofere omului de afaceri:

De interes – Detalii despre cele 10 terenuri pe care PMI a vrut, inițial, să i le acorde lui Zămosteanu

Unde se află terenurile din Parcul „Elena Doamna” pe care vroia să le dea Primăria:

Citește și FOTO Zona centrală a Iașului unde vor fi construite cele mai înalte clădiri din oraș

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Mișcări civice

To Top