Connect with us

SCHIȚE Modificări majore în circulația dintre capăt Păcurari și rond ERA

Trafic

SCHIȚE Modificări majore în circulația dintre capăt Păcurari și rond ERA

Circulația rutieră între capăt Păcurari și rond ERA va fi reconfigurată, iar principala lucrare presupune amenajarea unei intersecții semaforizate, în zona fostului post de Poliție, care să permită locuitorilor din Valea Lupului să întoarcă spre Iași fără a mai intra în sensul giratoriu.

Modificarea este făcută la propunerea și pe cheltuiala companiei Prime Kapital, investitor care are în plan reluarea lucrărilor de extindere a centrului comercial ERA: crearea unei benzi de întoarcere spre Iași cu menirea de a reduce din presiunea asupra rondului, care este accesul principal la complexul comercial.

[click pe imagine pentru a vedea întregul plan de situație] Intersecția semaforizată va veni la pachet cu o lărgire a carosabilului (în partea de jos a imaginii) astfel încât să poată fi creată banda de întoarcere spre Iași. Înainte de intersecția proiectată, în drumul european este descărcat traficul de pe patru străzi din Valea Lupului (partea de sus a imaginii): Prof. Ioan Petru Culianu, Privighetorii, Rozelor și Aleea cu Nuci

„Intervențiile la nivelul drumului european existent presupun relocarea separatorului de sensuri existent tip parapet New Jersey din axul drumului, lărgirea platformei carosabile pe sensul de mers către Iași cu rolul de asigurare a spațiului necesar pentru întoarcere, adaptarea semnalizării rutiere la noua configurație geometrică la noile reglementări de trafic”, sunt principalele lucrări care sunt enumerate în documentația tehnică aferentă proiectului, documentație făcută tot pe cheltuiala investitorului privat.

Potrivit proiectului tehnic, relocarea (parțială) a parapetului New Jersey este necesară astfel încât să poată fi realizată banda de întoarcere pe direcția Iași.

„Separația dintre zona de întoarcere și DN28 se va face cu o pastilă amenajată cu marcaj, având raza interioară de 6,4 m și lungimea de 12,8 m, iar raza exterioară a zonei de întoarcere de 15,4 m, rezultând o cale de circulație cu lățimea de 9 m. Pentru racordarea zonei de întoarcere la DN28 se vor amenaja pe o lungime de 230 m două benzi de circulație (așa cum este amenajat și DN28 astăzi), o bandă cu lățimea de 3,5 m și o bandă cu lățimea de 4,2 m”, se precizează în proiect. Conform documentației, raza de racordare a zonei de întoarcere cu DN28 va fi de 20 m.

Aceasta este zona care va fi afectată de lucrări

Intervenții vor fi și asupra rondului ERA, respectiv circulația va fi reconfigurată „prin translatarea sensului giratoriu astfel încât să fie realizată o fludizare a traficului cu impact pe timpii de așteptare”.

Modificările aduse sensului giratoriu [click pe imagine pentru a o mări]
Plan general de situație: click pe imagine pentru a descărca imaginea la dimensiuni mari (format .pdf)

Lucrările de reconfigurare a circulației ar putea avea loc până la finalul anului: luni, 31 iulie, Consiliul Local (CL) va aproba încheierea acordului de parteneriat între Primărie și Prime Kapital, acord în baza căruia investitorul privat va putea obține ulterior autorizația de construire și să implementeze, pe cheltuială proprie, proiectul.

După finalizarea lucrărilor, Prime Kapital va ceda investiția, cu titlu gratuit, către Primăria Iași pentru exploatare. Conform inițiatorilor, principalele argumente în favoarea investiției sunt: asigurarea unui sistem de transport durabil, fludizarea traficului rutier în zonă, scăderea timpilor de deplasare și creșterea nivelului de siguranță rutieră prin amenajarea intersecției semaforizate cu punct de întoarcere.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Trafic

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top