Connect with us

Stadiul lucrărilor la parcul din fața Teatrului: cercetarea arheologică, pe cale de a fi încheiată

vestigii parc teatru national iasi

Proiecte publice

Stadiul lucrărilor la parcul din fața Teatrului: cercetarea arheologică, pe cale de a fi încheiată

Lucrările de la parcul din faţa Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” ar putea fi reluate în curând, în condițiile în care Primăria Iași a anunțat că cercetarea arheologică este pe cale de a fi încheiată, iar documentația să fie înaintată către Ministerul Culturii.

„Din discuţiile avute atât la nivel local, cât şi la minister, în cursul lunii martie va veni şi avizul privind descărcarea arheologică. Avizul vine la timp, dat fiind faptul că începând din această primăvară, pentru că vremea o va permite, să putem trece la faza următoare a lucrărilor. Suntem în grafic şi, cu siguranţă, nu vor exista întârzieri şi ne vom încadra în termenul prevăzut în contract”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Aşa cum prevede contractul, durata estimată de execuție a lucrărilor este de 12 luni. Lucrările ce vor fi executate se ridică la peste 18,3 milioane lei. Terenul amenajat va avea o suprafață de 9.744 metri pătrați, din care spațiile verzi reprezintă peste 7.200 de metri pătrați.

Proiectul include amenajarea, sistematizarea verticală și refuncționalizarea zonei ca spațiu cultural cu exploatarea cât mai eficientă a spațiului existent, păstrarea compoziției existente a ansamblului cu componente de personalizare și intervenții în noi amenajări și completări cu elemente de mobilier urban, realizarea și montarea de elemente constructive (teatru de vară în aer liber, foișor, panou pentru expoziții, fântână interactivă, fântâni cu cascadă, fântâni de apă potabilă, gradenă circulară, toalete ecologice cu autocurățare), amenajarea de spații verzi, repoziționare arbori, trasee de circulații pietonale, iluminat exterior parc etc.

Conform proiectului, lucrările vor include demolarea fântânilor existente și realizarea unor fântâni și construcții anexe în conformitate cu normele și exigențele actuale în construcții. Totodată, vor fi modernizate aleile și trotuarele, iar instalațiile și finisajele vor fi refăcute integral.

Lucrările de intervenție asupra esplanadei sunt următoarele:

  • axul central va fi degajat și subliniat de o bandă de vegetație joasă, gazon și aranjamente floricole, cu lățimea de 12 metri, însoțită de două alei amplasate simetric față de ax;
  • în zona centrală a esplanadei se va realiza în ax o fântână interactivă, de formă dreptunghiulară, cu jocuri de apă și lumini;
  • adiacent fântânii interactive din centru se va amplasa o gradenă circulară, care va asigura vizibilitate spre fântâna interactivă, Catedrala Mitropolitană și Teatrul Național;
  • se va reface sistematizarea verticală și poziția zidurilor de sprijin existente care traversează axul central;
  • în dreptul zidurilor de sprijin care se vor reface, între scările situate pe cele două alei laterale axului, sunt prevăzute trei fântâni decorative succesive care subliniază axul central;
  • pentru a primi lumină pe toată durata zilei, cele patru statui din parc vor fi reamplasate pe partea de nord-vest a traseului pietonal central, cu fața spre sud-est;
  • pe latura opusă statuilor, cu fața spre acestea, vor fi prevăzute gradene dispuse semicircular, concentrând vizibilitatea spre fântâna interactivă, lângă care și pe care se pot organiza spectacole în aer liber;
  • sub gradenă sunt amplasate spațiile tehnice și de control ale parcului;
  • în zona dinspre teatru, în locul unei fântâni din partea de nord-est, se propune un foișor cu suprastructură din metal și structură suport din marmură;
  • de o parte și alta a axului central, deschis, vor fi prevăzute alei în umbra vegetației înalte;
  • aleile secundare vor avea lățimea de 2,5 metri;
  • căminele de termoficare vor fi dezafectate, iar terenul va fi reamenajat prin noi plantări;
  • în proiectul de peisagistică s-a păstrat ideea dispunerii celor două masive vegetale către limitele laterale, adică strada I. C. Brătianu, respectiv aleea de acces la Casa de Oaspeţi „Sfântul Nicolae”, și sublinierea acestora cu o vegetație decorativă, variată, joasă;
  • arborii de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt aflați pe traseul axelor propuse se vor muta pentru a elibera axul vizual propus;
  • pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități se propune accesul prin alei în pantă sau la același nivel.

Obiectele de mobilier urban propuse în cadrul spațiilor amenajate sunt bănci, coşuri de gunoi, corpuri de iluminat înalte, reflectoare la nivelul gazonului (pentru iluminarea busturilor și arborilor), plăci comemorative, panouri afișaj, pavilion expozițional cu pergolă, videoproiector, cișmea cu apă potabilă, poartă de acces iluminată led pentru aleile secundare, soclu pentru busturile existente, sistem audio, basorelief din bronz.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

To Top