Connect with us

Tranzacțiile imobiliare la Iași: scăderi pe linie, cu excepția vânzărilor de terenuri agricole – creștere de 60%

Tranzacții

Tranzacțiile imobiliare la Iași: scăderi pe linie, cu excepția vânzărilor de terenuri agricole – creștere de 60%

În perioada ianuarie – martie 2022, vânzările de apartamente au crescut lună de lună, pentru ca în aprilie să fie înregistrată o scădere de 23% faţă de martie, scrie „Ziarul de Iași”.

În schimb, dacă comparăm primele 4 luni ale anului curent cu perioada similară a anului trecut, ies în evidenţă creşterile în cazul vânzărilor de terenuri extravilane (62% la agricole şi 5% la neagricole), în timp ce la ceilalţi indicatori evoluţia este negativă, respectiv tranzacţiile cu terenuri intravilane (scăderea este 33%) şi apartamente (scădere de 13%). Până la 1 mai anul curent, în judeţul Iaşi erau înregistrate 8.550 de tranzacţii, faţă de cele peste 10.400 din 2021, scăderea globală fiind, astfel, de 18%.

În ceea ce privește tranzacțiile din luna aprilie față de luna martie, există scăderi la toate tipurile de tranzacţii în cazul cărora Autoritatea de Cadastru oferă statistici publice: terenuri extravilane agricole (34%), terenuri extravilane neagricole (6%), terenuri intravilane cu construcţii (27%), terenuri intravilane fără construcţii (40%) și apartamente (23%). Astfel, pe parcursul lunii aprilie 2022 au fost contabilizate 1.942 de tranzacţii, faţă de 2.837 în martie (scădere de 32%).

De la începutul acestui an, unele estimări arată că numărul de autorizaţii rezidenţiale din mediul urban a fost de ordinul zecilor, în timp ce în mediul rural de ordinul sutelor. Oficial, Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) a făcut public până acum doar cifrele aferente primului trimestru: 63 de autorizaţii rezidenţiale în oraşe şi 489 în comune. Global, numărul acestora a înregistrat o scădere de aproape 3% faţă de perioada similară a anului trecut. Municipiul Iaşi nu face excepţie de la regulă: de la începutul anului şi până acum, autorizaţiile pentru locuinţe colective noi au stagnat, fiind eliberate mai degrabă avize pentru locuinţe individuale.

De exemplu, pe parcursul lunii aprilie au fost emise autorizaţii pentru 12 case şi niciuna pentru vreun bloc nou. În schimb, au fost câteva zeci de avize pentru racorduri la reţele de utilităţi în cazul unor imobile edificate în trecut. În acelaşi timp, au mai existat avize pentru continuarea de lucrări sau modificări de proiect în cazul unor blocuri în construcţie.

Află care sunt cele mai noi oferte la apartamente din Iași pe 2camere.ro! (P)

Articole din categoria Tranzacții

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top