Cartierele Iașului
Copou – curiozități despre cea mai celebră zonă a Iașului/APIX.ro reia campania de prezentare a cartierelor (VIII)
Copoul este cel mai „verde” cartier al Iașului, în condițiile în care pe raza acestuia se află Grădina Botanică, Parcul Copou și Parcul Expoziției. În același timp, de-a lungul bld. Carol I există numeroase spații verzi de-o parte și de alta a străzii. La nivel național, Copoul este, fără îndoială, cel mai celebru cartier din Iași. APIX.ro prezintă astăzi câteva detalii despre Copou pe care poate nu le știai: de exemplu, Piața Păcurari este localizată, cel puțin în accepțiunea autorităților, în Copou.
În evidențele Primăriei, Copoul are o suprafață de circa 700 hectare și o populație ce se apropie de pragul de 10.000 de locuitori: deși se numără printre cele mai întinse cartiere la orașului, numărul de locuitori este relativ mic. Totuși, noile dezvoltări imobiliare vor duce la o creștere substanțială a populației din Copou în următorii ani.
- APIX.ro reia campania de prezentare a cartierelor ieșene. Anterior, au fost publicate detalii despre zonele Păcurari, Dacia, Moara de Vânt, Alexandru cel Bun, Bularga – Zona Industrială, Studențesc și Aviației. Informațiile privind delimitarea cartierelor (strict zonele intravilane) le-am obținut de la Primăria Iași în baza unei solicitări în acest sens. În principal, scopul este de a prezenta „granițele” fiecărui cartier, curiozități despre zona respectivă, dezvoltări imobiliare, plan de trafic și alte aspecte relevante în context. În săptămânile care urmează, vom scrie despre celelalte 9 cartiere: Bucium, Cantemir-Socola, Centru, CUG, Frumoasa, Galata-Mircea, Nicolina, Tătărași și Țicău-Sărărie.
Prima atestare a fostului sat Copou a avut loc în 1689, iar ulterior în 1780 era mahala a oraşului, potrivit specialiştilor de la Laboratorul Digital de Toponimie din cadrul Institutului de Lingvistică al Academiei Române filiala Iaşi.
Conform informațiilor puse la dispoziție de către Primăria Iași, Copoul este delimitat de următoarele străzi: Dealul Zorilor, Iancu Flondor, Elisabeta Rizea, Bucovinei, Fagului, Cazărmilor, Toma Cozma, Păcurari, zona rondului Fundație, Vasile Conta, Lascăr Catargi, Sărărie, zona pădurii Breazu și șos. Iași – Breazu.
Câteva curiozități despre cartierul Copou:
- Casa de Cultură a Studenților și sediile Parchetelor se află în cartierul Copou, nu în zona centrală
- Piața Agroalimentară Păcurari este, de fapt, în Copou, conform delimitării făcute de către Primărie, în timp ce stațiile de pompare ApaVital, din imediata apropiere, se află în Păcurari
- zona de case situată între str. Cazămilor și str. Toma Cozma este considerată a fi parte din Copou, dar zona de case din perimetrul delimitat de străzile Cazărmilor, Fagului, Grădina Botanică și Bucovinei este considerată a fi parte din Păcurari (vezi mai jos imagini explicative)
- Cimitirul Evreiesc și Cimitirul „Sf. Treime” sunt în Păcurari, dar toată zona de case și blocuri nou construite – zonă delimitată de aleea Păcurari, str. Iancu Flondor și str. Bucovinei – este în Copou
- stațiile de autobuz de la blocurile rusești se află în cartiere diferite: cea de pe sensul Centru – Păcurari se află în Copou, iar cea de pe sensul Păcurari – Centru este în Păcurari
- suprafața Copoului va crește odată ce terenuri din extravilan, cele spre Breazu, vor fi trecute în intravilan, „rezerva” de teren fiind relativ mare – poate ajunge la câteva sute de hectare
- Copoul găzduiește Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași, unitate de detenție care, în loc să fie mutată în afara zonei rezidențiale, ar urma să fie extinsă
- numele Copou ar veni de la „câine”, deseori fiind invocată și o legendă urbană: în timpul unei invazii tătare, în zona Agronomie – Grădina Botanică, unde se afla o pădure, s-ar fi ascuns soția lui Vasile Lupu, împreună cu fiul său. După plecarea tătarilor, Lupu și-ar fi găsit soția cu ajutorul unor câini de vânătoare, copoi. De la aceștia, se spune, vine și numele cartierului.
În ultimii cel puțin 10 ani, Copoul a fost „asaltat” de dezvoltatori imobiliari și au început să fie construite ansambluri rezidențiale. Cel mai rapid s-a dezvoltat zona de lângă Cimitirul Evreiesc care, între timp, în limbajul comun a primit numele „Colina Însorită”, după denumirea primului ansamblu de blocuri din zonă. Totuși, startul dezvoltării a fost dat de Amfiteatru, un cartier de vile ridicat acum peste 10 ani. Cu siguranță, urmează platoul Hurmuzachi (vezi foto/video mai jos).
- APIX.ro a scris de-a lungul timpului despre mai multe proiecte imobiliare din zona Copou: Greenfield Copou, Fiald – Dealul Zorilor, Ursulea, Viticultori, Royal Town, ansamblu de vile, blocuri cu 10 etaje, Casa Racoviță și altele.
- Citește și Lucrările de modernizare a Parcului Copou sunt estimate la 26 milioane lei/Ce prespune proiectul
- Citește și Oportunitatea relocării Penitenciarului din Copou: ar fi eliberate peste 5,4 hectare de teren
Planul de circulații pentru zona Copou
APIX.ro a analizat și modul în care autoritățile vor să aducă modificări circulației rutiere între Copou și celelalte cartiere. Astfel de informații apar în noul Plan Urbanistic General (PUG), document care, în mod normal, trebuia aprobat acum mai bine de 5 ani, dar interesele unor investitori imobiliari, cu complicitatea Primăriei, tergiversează adoptarea planului strategic.
Cele mai importante propuneri vizează accesul spre Copou din Păcurari. În acest sens, una dintre propuneri constă în crearea unei străzi de legătură (categoria a II-a, 4 benzi) pe ruta șos. Munteni (de la intersecția cu str. Cazărmilor) și continuând pe str. Eudoxiu Hurmuzachi (imediat după intrarea în Grădina Botanică) și pe str. Viticultori pentru ca în final să se ajungă pe aleea Mihai Sadoveanu. Pe tot traseul este prevăzută o singură girație, la nord de str. Ion Nistor, respectiv la intersecția cu o stradă nouă (colectoare, cu două benzi) care să facă legătură și cu Dealul Zorilor. Această rută poate fi realizată în viitorul apropiat. De asemenea, modernizarea străzii Dealul Zorilor poate asigura un acces mai bun dinspre rond Păcurari spre Copou.
O altă modificare prevăzută în PUG ar putea viza zona de intersecție cu Păcurari de la AMRS: în PUG se prevede ca tronsonul din str. Păcurari de la AMRS și până la Fundație să fie sens unic (spre Centru), iar str. Toma Cozma să devină de asemenea sens unic pe tronsonul de la bld. Copou spre AMRS (spre Păcurari). Practic, acest lucru ar determina ca pasajul Eminescu să fie sens unic pe direcția Centru. Inițial, acum câțiva ani, oficialii Primăriei erau încântați de idee, dar realitatea din trafic le-a schimbat perspectiva.