Connect with us

Undă verde pentru investițiile Shikun la Iași, una dintre cele mai mari firme din Israel

parc eolian ruginoasa iasi drona
Turbine Vestas montate la Ruginoasa

Investiții private

Undă verde pentru investițiile Shikun la Iași, una dintre cele mai mari firme din Israel

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași a publicat acordul de mediu în cazul a două investiții majore demarate de grupul Shikun & Binui în județul Iași, ambele pe raza comunei Deleni: două parcuri care vor genera energie verde, cu o putere instalată totală de 100 MW.

În primul rând, este vorba despre amplasarea a 12 turbine eoliene Vestas, pe un teren cu o suprafață de 26 hectare, deținut în baza unor contracte de superficie. Proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) a fost aprobat de Consiliul Local Deleni în ultima săptămână a anului trecut.

„Amplasamentul este situat în partea de est a comunei Deleni, la limita cu județul Botoșani. Accesul spre parcul eolian se va realiza din DN 28B, pe drumurile de exploatare existente, care vor fi reabilitate și consolidate, și pe drumuri noi de acces de la drumul de exploatare existent la turbinele eoliene”, se arată în documentația publicată de APM.

turbine eoliene vestas
Fiecare punct verde din imagine reprezintă o turbină eoliană

Conform sursei citate, fiecare dintre cele 12 turbine eoliene are o putere individuală de 7,2 MW, cu înălțimea pilonului turn de 100 – 160 m și diametrul rotoruluide 172 m. Înălțimea totală maximă a turbinei este de 250 m – turbinele sunt similare cu cele montate și puse în funcțiune în parcul eolian de la Ruginoasa, o investiție a miliardarului ucrainean Rinat Ahmetov.

Parc fotovoltaic cu peste 25.000 de panouri

Celălalt proiect al grupului Shikun de la Deleni constă în amenajarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de 15 MW, care va fi conectat la parcul eolian printr-o rețea subterană de cabluri. Parcul va fi dotat cu panouri de tip Risen, urmând a fi montate 25.200 de bucăți și 55 de invertoare Sungrow.

„Panourile fotovoltaice vor fi montate și ancorate pe structurile metalice pe trei rânduri paralele, cu dispunere în poziție verticală și orrientate spre sud la un unghi de aproximativ 25 de grade față de orizontală”, se precizează în acordul de mediu.

APIX.ro a fost prima sursă media care scris despre acest subiect încă din luna martie 2023. Proiectul de la Deleni va fi implementat prin intermediul firmei Deleni Wind Energy SRL (cu sediul social în Constanța). Această firmă este deținută de către Shikun and Binui Energy România, subsidiara din România a Shikun & Binui Energy Europe BV, holding înregistrat în Olanda și deținut de firma israeliană. Deocamdată, conform site-ului oficial, Shikun a derulat în România doar proiecte rezidențiale în București.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top