Connect with us

Analiză: În Iași și Timișoara sunt cele mai accesibile chirii din țară

cartier pacurari iasi

Studii și analize

Analiză: În Iași și Timișoara sunt cele mai accesibile chirii din țară

Anul 2023 a fost unul excelent pentru evoluția segmentului de închirieri de pe piața rezidențială – unii  dintre cumpărătorii care au întâmpinat dificultăți în privința creditării s-au orientat, cel puțin temporar, spre varianta închirierilor, fapt ce a determinat o creștere fără precedent a costurilor de închiriere, se arată într-o analiză a portalului Imobiliare.ro.

Potrivi sursei citate, unele dintre cele mai accesibile chirii pot fi găsite în Iași și în Timișoara. Proprietarii din cele două orașe au efectuat scumpiri mult mai mici comparativ cu cei care și-au listat apartamentele la închiriere în alte centre regionale din România. Majorările s-au menținut, în mare parte, sub 10% în ultimele 12 luni.

Click pe imagine pentru o mări

Chiriile s-au scumpit într-un ritm mai lent la Iași

Chiar dacă prețurile au urmat tendința generală de creștere pe segmentul închirierilor din Iași, ritmul în care s-au majorat a fost mult mai lent decât în alte orașe din țară. Iași și Timișoara dispun, în momentul de față, de unele dintre cele mai accesibile apartamente de închiriat.

Proprietarii au scumpit chiriile cu aproape 9% în ultimele 12 luni în cazul garsonierelor, până la nivelul de 300 euro/lună. Prețuri similare sunt solicitate și în Brașov și Constanța. Avansul a fost cu circa 10% în cazul apartamentelor cu 2 camere. În decembrie, o astfel de locuință poate fi închiriată, în medie, cu 400 euro/lună.

Chiria pentru un apartament cu 3 camere a ajuns la aproape 500 euro/lună, după un avans cu mai puțin de 10%, cel mai lent ritm de creștere înregistrat pe acest segment de locuințe în rândul celor șase mari orașe analizate de Imobiliare.ro.

Centrul orașului și Copou – Sărărie sunt unele din cele mai scumpe, dar și unele dintre cele mai căutate zone din oraș, când vine vorba despre închirierea unui apartament. Prețurile se învârt, în medie, în jurul valorii de 460 euro/lună, mult peste cele solicitate într-unele dintre cele mai accesibile cartiere din oraș – Bularga sau Nicolina.

Nivelul chiriilor și cele mai căutate în marile orașe ale țării [click pe imagine pentru a deschide galeria foto sau, alternativ, pe mobil, puteți glisa]

„Am asistat la un an cu evoluții record pe segmentul chiriilor, cu creșteri anuale de până la 20% în Constanța și de până la 14,3% în București. În mod atipic, creșteri mari au fost înregistrate pe segmentul apartamentelor cu 3 camere, pentru care în mod tradițional cererea este mai scăzută, ceea ce arată un interes al familiilor (cu copii) pentru închirieri, mult mai accentuat decât în anii anteriori. Oferta continuă să fie scăzută, iar nivelul actual al dobânzilor va contribui și în lunile următoare la amânarea planurilor de achiziție a unei părți importante din cumpărători. Ne așteptăm să vedem în continuare creșteri pe segmentul chiriilor”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Studii și analize

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top