Connect with us

Efectele pandemiei: Scădere de 54% la vânzările de apartamente (luna mai)

Tranzacții

Efectele pandemiei: Scădere de 54% la vânzările de apartamente (luna mai)

Piața imobiliară locală a înregistrat o scădere brutală în luna mai în ceea ce privește vânzările de apartamente. Statisticile puse la dispoziție de Autoritatea Națională de Cadastru arată că pe parcursul lunii mai 2020 au fost vândute doar 109 apartamente la Iași, cel mai mic număr înregistrat în ultimii ani într-o singură lună. Față de luna mai 2019, scăderea este de 54%. La nivelul județului, luna trecută au fost înregistrate cu 38% mai puține tranzacții față de perioada similară a anului 2019.

Numărul mic de unități locative vândute în luna mai este un efect direct al restricțiilor din luna aprilie: cumpărătorii au evitat să mai viziteze noi apartamente pentru a face achiziția ulterior sau au decis amânarea achiziției. Acestea sunt principalele două motive, conform unor specialiști din zona imobiliară consultați de APIX.ro.

De remarcat că, în lunile martie și aprilie, când restricțiile au fost în vigoare, vânzările de apartamente erau în creștere față de 2019, dar era vorba despre acele tranzacții inițiate în luni precedente și efectiv încheiate în perioada restricțiilor.

Cifrele publicate de Autoritatea Națională de Cadastru, în cazul Iașului:

  • 109 de apartamente vândute (scădere de 54%)
  • 179 de terenuri intravilane cu construcții vândute (scădere de 42%)
  • 379 de terenuri intravilane fără construcții vândute (scădere de 39%)
  • 91 de terenuri agricole vândute (creștere de 16%)
  • 6 terenuri extravilan neagricole (creștere de 100%)
  • 764 de tranzacții totale realizate (scădere de 38%)

La nivel național, conform informațiilor prelucrate de APIX.ro, au fost înregistrate peste 32.000 de tranzacții, scăderea fiind 28% față de luna mai 2019. Pe tipuri de tranzacții, scăderile au fost următoarele: apartamente (35%), terenuri agricole (32%), terenuri neagricole din extravilan (27%), terenuri intravilane cu construcții (26%) și terenuri intravilane fără construcții (22%).

De remarcat că, anul trecut, în primăvară, piața imobiliară era oricum la o cotă foarte joasă față de anii precedenți. Volumul de tranzacții a început să crească din a doua jumătate a anului 2019, așa cum APIX.ro a relatat în analize precedente.

Coordonator al proiectului Apix.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat atât cu mass-media locale, cât și centrale.

Articole din categoria Tranzacții

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top