Connect with us

La Iași vor ajunge încă 18 tramvaie noi: licitație de achiziție cu o valoare de 177 mil. lei

Tramvai Bozankaya, staționat în rond Țuțora

Local

La Iași vor ajunge încă 18 tramvaie noi: licitație de achiziție cu o valoare de 177 mil. lei

Primăria Iași a lansat licitația de achiziție a 18 tramvaie noi, contractul având o valoare de 177,2 milioane lei, respectiv 9,8 milioane lei/vehicul (circa 2 milioane euro), fără TVA. Achiziția este finanțată prin intermediul PNRR – este prima licitație majoră a Primăriei Iași cu bani aferenți acestui program.

Contractul ar putea fi semnat în această toamnă (ofertele se deschid pe 30 iunie), iar primul tramvai ar urma să ajungă la Iași în 12 luni de la acest moment. Ulterior, la fiecare 3 luni, furnizorul va trebui să trimită câte 3 tramvaie.

În prezent, pe străzile Iaşului circulă 32 de tramvaie noi: 16 achiziţionate de Ministerul Dezvoltării de la PESA (producător polonez) şi alte 16 cumpărate de Primărie de la Bozankaya (producător turc). Ambele achiziţii au fost finanţate cu fonduri europene. Față de aceste vehicule, care o lungime de 30 metri, noile tramvaie vor avea o lungime între 19 și 22 metri.

„Tramvaiele trebuie să aibă o capacitate de transport totală de minimum 135 locuri, dintre care minimum 30 pe scaune fixe, nerabatabile, din care min. 5 din low floor, plus vatmanul. Producătorul poate suplimenta numărul de locuri pentru călători prin montarea de scaune rabatabile”, se precizează în caietul de sarcini. Toate scaunele trebuie să fie singulare (şi nu de tip banchetă) şi să fie realizate din material armat cu fibră de sticlă sau mase plastice.

„Tramvaiele trebuie să fie echipate cu instalaţie de aer condiţionat, instalaţie de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, instalaţie de exhaustare a aerului viciat, sistem de numărare a călătorilor, cu instalaţie audio-video în interior, anunţuri vocale exterioare în staţii pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, instalaţie electrică a echipamentelor de ticketing, instalaţie de informare a călătorilor atât la interior, cât şi la exterior, prize de încărcare USB”, sunt alte cerinţe eliminatorii prevăzute în caietul de sarcini.

Nu în ultimul rând, fiecare tramvai va avea un tablou de bord cu afişaj digital, alături de un computer de gestionare a traficului, GPS, echipamente Wi-Fi şi comunicare online.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top