Connect with us

Maia Sandu i-a amintit lui Klaus Iohannis proiectul Moldovei: autostrada A8

Național

Maia Sandu i-a amintit lui Klaus Iohannis proiectul Moldovei: autostrada A8

Noul președinte al Republicii Moldova Maia Sandu a invocat necesitaea construirea autostrăzii A8 în discursul susținut cu ocazia întâlnirii bilaterale cu președintele Klaus Iohannis, proiect pe care fostul primar al Sibiului l-a uitat, cel puțin aparent.

Acum doi ani, în campanie electorală, Iohannis a ținut să organizeze un eveniment plin de festivism legat de aprobarea unei legi în favoarea autostrăzii A8 care nu a produs, și nici nu va produce, vreun efect. Decât unul electoral. Ieri, Maia Sandu i-a amintit de acest proiect, dar Klaus Iohannis a rămas pe direcția trasată de consilierii lui în discurs – fără a nominaliza în vreun moment necesitatea unui proiect de infrastructură de legătură între România și R. Moldova.

„Aș vrea să continuăm dezvoltarea relației noastre pe dimensiunea culturală, educațională și să consolidăm această relație și prin mai multe investiții – printr-o infrastructură care să ancoreze Moldova și mai ferm în spațiul european. Sper să reușim, în următorii ani, să renovăm și să construim poduri rutiere și feroviare peste Prut. Construcția unui pod nou de la Ungheni la Ungheni, pe ambele maluri ale Prutului, va conecta cetățenii Republicii Moldova atât de Iași, cât și de autostrada care va lega estul Europei de Uniunea Europeană”, a declarat Maia Sandu, noul președinte al R. Moldova.

În mod evident, Maia Sandu s-a referit la autostrada A8, un proiect vital pentru zona de nord-est a țării, și nu numai, de care Iohannis își amintește doar cu ocazia unor campanii electorale.

În schimb, în discursul lui, Klaus Iohannis nu a invocat în vreun moment necesitatea unui proiect de infrastructură care să dezvolte relația România – R. Moldova, dar a vorbit despre ceea ce avea să creeze știri de presă: „România va furniza Republicii Moldova până la 200.000 de vaccinuri Covid-19”. În restul alocuțiunii, Iohannis a invocat elemente ce țin de discursul diplomatic specific unei întâlniri la cel mai înalt nivel.

Președintele Klaus Iohannis promitea încă din 2014, apoi și mai târziu, cu alte ocazii, construirea autostrăzii A8: acum șase ani, apărea cu Cristian Adomniței, șef al județului la vremea respectivă, pe pliante împărțite în tot orașul. Era campania electorală pentru prezidențiale. Iohannis candida pentru primul său mandat. Acum, este la cel de-al doilea. Ieșenii l-au votat, în majoritate, și în 2014, și în 2019.

„Am întâlnit în această campanie și foarte multă minciună. PSD s-a bătut cu pumnul în piept că Iașul va avea autostradă sub guvernarea Ponta și acest proiect esențial pentru creșterea bunăstării în orașul și județul dumneavoastră a dispărut din MarterPlanul General de Transport care a fost trimis la Comisia Europeană. Cu Victor Ponta, în mod clar Iașul NU va avea autostradă. Eu mi-am asumat acest obiectiv pentru Iași și mă voi ține de cuvânt. Am promis că sibienii vor trăi mai bine cu mine primar și așa s-a întâmplat. Sunt omul faptelor. Iașul va avea autostradă în mandatul meu de președinte!”, era mesajul asumat de Iohannis și trimis ieșenilor în cutiile poștale în 2014.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Național

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top