Connect with us

Primăria Iași face un nou credit: gradul de îndatorare va ajunge, la anul, la 15%

Alegeri 2024: idei și proiecte

Primăria Iași face un nou credit: gradul de îndatorare va ajunge, la anul, la 15%

Plenul Consiliului Local (CL) a aprobat contractarea unui nou credit, de 150 milioane lei, al treilea cel mai mare împrumut din ultimii ani: toamna anului trecut, municipalitatea a deschis o linie de credit la BCR de 200 milioane lei, iar, anterior, alte peste 200 milioane lei au fost contractate la o bancă externă.

Noul credit va avea o maturitate de 12 ani, dintre care 3 ani reprezintă perioada de grație. Banii vor fi utilizați pentru începerea construirii unui stadion (din credit vor fi alocați 100 mil. lei, dar necesarul este de patru ori mai mare), reabilitarea șos. Bucium (20 mil. lei, există contract de lucrări semnat încă din august 2022) și modernizarea bld. Poitiers (30 mil. lei, trebuie lansată licitație de lucrări).

„Municipiul Iași se încadrează în limita maximă de îndatorare (30%), cel mai înalt nivel, de aproximativ 15%, înregistrându-se în anul 2025”, se arată în nota de fundamentare aferentă hotărârii adoptate de Consiliul Local.

În cazu stadionului, primarul Mihai Chirica declara recent că acest obiectiv nu va mai fi construit în Moara de Vânt, ci pe șes Bahlui, unde Primăria are disponibilă o suprafață de 44 hectare în proximitatea complexului comercial ERA.

Pentru contractarea creditului au votat consilierii PNL, PMP și viceprimarul Răzvan Timofciuc (exclus din USR), în timp ce consilierii PSD și USR s-au abținut. Celelalte două împrumuturi majore făcute de Primărie în ultimii ani au vizat asigurarea încălzirii orașului în sezonul de iarnă 2023/2024 (200 milioane lei la BCR, cu un cost al creditului de peste 30 milioane lei) și construirea unui nou depou în Dacia (50 milioane euro la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare – în acest caz trebuie lansată licitație de execuție).

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Alegeri 2024: idei și proiecte

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top