Connect with us

VIDEO Proiectele-fantomă ale primarului: amenajarea râului Bahlui (IV)

randare amenajare bahlui

Alegeri 2024: idei și proiecte

VIDEO Proiectele-fantomă ale primarului: amenajarea râului Bahlui (IV)

Amenajarea arhitecturală a râului Bahlui este un proiect promis de primarul Mihai Chirica de circa 10 ani. În această perioadă, ieșenii au avut parte doar de randări foto și video. Câțiva pași, totuși, au fost făcuți: documentația tehnică este actualizată periodic, în special în campanii electorale.

Proiectul datează de pe vremea fostului primar Gheorghe Nichita: în 2013, era lansat „Bahluiul e-navigabil” – pe lângă amenajarea a 2,5 km cu alei, bănci, copaci și navigație cu ambarcațiuni ușoare etc., Primăria promitea acces gratuit la Internet (pe o rază de 200 m de-a lungul traseului!).

Actualul primar Mihai Chirica nu a fost străin de acest proiect și, de îndată ce primele randări video au fost gata, acesta le-a prezentat public în campania electorală din 2016, atunci când edilul a câștigat primul mandat în fruntea Iașului.

campanie mihai chirica
O postare publică a primarului din campania electorală din urmă cu opt ani: erau primele randări cu Bahluiul navigabil

„Bahluiul navigabil” a cunoscut mai multe variante de modernizare, dar niciodată nu a fost implementată o soluție. În schimb, periodic, acest proiect este „resuscitat” prin actualizarea de documentații tehnice: de exemplu, în 2020 a avut loc o (re)proiectare, în 2022 era vehiculat un concurs de soluții arhitecturale.

„Referitor la acest material video (…) este un material public, pe o pagină publică (Youtube), nu foloseşte simboluri politice, imagini de partid, ci doar gândirea mea personală. Eu cred că împreună putem să mergem, muncind în această direcţie, spre bine”, declara primarul Mihai Chirica, în campania electorală din anul 2016 [randarea originală este la acest link – clipul a fost transformat în alb-negru]

Singurele intervenții în timpul administrației Chirica au început recent, în plină campanie electorală, respectiv plantarea de arbori. O astfel de campanie a fost anunțată în mai 2022 (vezi foto de mai jos), dar ea a început în martie 2024, cu trei luni înainte de alegerile locale.

copaci bahlui
Primarul și-a amintit în 2024 de o promisiune la îndemână: plantarea de copaci

În 2016, primarul declara că proiectul va fi implementat cu fonduri europene. După patru ani, în 2020, a reiterat aceeași declarație. Pe actuala programare bugetară europeană, Iașul are bani pre-alocați pentru un astfel de proiect, dar decizia primarului a fost să finanțeze alte investiții.

bahlui capat dacia
Bahluiul, în capăt Dacia: amenajarea poate fi făcută pe întreaga lungime a râului, nu doar în zona centrală

La fel ca în cazul altor proiecte, ideea de amenajare a râului Bahlui a rămas doar la nivelul de promisiune electorală.

machete primaria iasi

FOTO Topul machetelor din sertarele PMI/Proiecte greu de făcut: a cui e vina?

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Alegeri 2024: idei și proiecte

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top