Connect with us

Noul credit ne va costa scump: peste 15 milioane euro pe dobânzi și costuri aferente

sedinta consiliu local iasi

Alegeri 2024: idei și proiecte

Noul credit ne va costa scump: peste 15 milioane euro pe dobânzi și costuri aferente

Primăria a estimat un cost de aproape 90 milioane lei pentru a contracta un credit de 150 milioane lei cu o maturitate de 12 ani, dintre care 3 ani de grație. În acest sens, municipalitatea a lansat procedura de achiziție publică, iar ofertele băncilor sunt așteptate pe 22 aprilie.

Reprezentanții Primăriei spun că suma de 86,8 milioane lei este un prag maximal și „cu siguranță” costul va fi altul. În toamna anului trecut, municipalitatea a împrumutat 200 milioane lei de la BCR la un cost aferent de 37 milioane lei (față de o estimare inițială de 52 milioane lei). Față de noul credit, cel de la BCR va fi rambursat rapid: în doar 5 ani.

Investițiile pe care Primăria vrea să le finanțeze sunt un nou stadion în șes Bahlui (100 mil. lei) și reabilitarea a două străzi (bd. Poitiers – 30 mil. lei și șos. Bucium – 20 mil. lei). În cazul stadionului, necesarul de finanțare este de patru ori mari, iar primarul Mihai Chirica spune că acesta va fi acoperit din alte surse în cadrul unui program multianual. Contractul de credit ar urma să fie semnat pe 20 mai.

„Costul estimativ a fost determinat în urma analizării condițiilor bancare, cu luarea în considerare, totodată, a duratei de creditare, de 12 ani. Costul este calculat la un nivel maximal, cel final va fi stabilit în baza ofertei câștigătoare – cu siguranță va fi altul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.

După primirea ofertelor, Primăria va negocia termenii creditului cu prima bancă clasată după principiul „prețul cel mai scăzut” – cea mai mică valoare din însumarea dobânzii, comisioanelor și a altor costuri, după caz. Dacă negocierile vor eșua, atunci discuțiile vor continua cu următorii ofertanți, potrivit caietului de sarcini.

Ultimele două credite majore ale Primăriei au fost contractate din 2022 încoace: 50 milioane euro la BERD (pentru construirea depoului Dacia) și 200 milioane lei la BCR (asigurarea încălzirii orașului în sezonul rece care tocmai s-a încheiat). Aceste două credite vor urca gradul de îndatorare a municipiului Iași la 15% de la sub 5% în prezent.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Alegeri 2024: idei și proiecte

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top