Connect with us

Un nou cartier la Iași cu peste 100 de blocuri/Cel mai nou proiect: 33 de imobile

Investiții private

Un nou cartier la Iași cu peste 100 de blocuri/Cel mai nou proiect: 33 de imobile

Zona Aurel Vlaicu – Chimiei va deveni, în viitor, un cartier al Iașului prin reconversia urbanistică a fostei zone industriale: numeroase proiecte imobiliare sunt în construcție sau în pregătire. Cel mai nou proiect este cel din zona ASAM, despre care APIX.ro a scris, recent, în premieră pentru presa locală.

Acum, vă prezentăm, tot în premieră, detalii din Planul Urbanistic Zonal (PUZ): peste 30 de blocuri cu 9 și 12 etaje vor fi construite. Acestea se adaugă planurilor deja existente din vecinătate care cuprind un număr total de peste 70 imobile noi. Detalii despre fiecare proiect, în rândurile de mai jos. Facem precizarea că proiectele indexate mai jos sunt acele proiecte au cea mai mare amploare, dar nu sunt singurele din zonă.

În această imagine, cu verde este evidențiată zona ASAM. În vecintătate sunt evidențiate câteva dintre proiectele deja avizate (imagine preluată din proiectul de PUZ făcut public de către Primărie)

APIX.ro a scris, în trecut, despre celelalte proiecte care se învecinează cu zona ASAM și care, în total, numără peste 70 de imobile. Adunând și investiția propusă de ASAM rezultă un număr de peste 100 de blocuri.

 • proiectul din Aurel Vlaicu 87, pe 5,6 ha: 24 imobile cu 1.000 de apartamente (Phoenix Trend, citește detalii)
 • proiectul CCI Construct, pe 1,4 ha: 8 blocuri cu 500 de apartamente (în avizarecitește detalii)
 • proiectul Radan Construct – un ansamblu cu 8 blocuri cu 10 etaje (citește detalii)
 • proiectul din bd. Chimiei (trei persoane fizice: Armin Schneier, Keren Goldberg şi Limor Goldberg), pe 6.400 mp: bloc cu 7 tronsoane și 227 apartamente (în construcție – citește detalii)
 • proiect Construcții Hidrotehnice, pe Aurel Vlaicu, în apropiere de Podul Sf. Ioan, pe 1,7 ha: 7 blocuri cu circa 200-300 de apartamente (în fază de obținere autorizație, aprobat deja de CL – citește detalii)
 • proiect Primăria Iași, în spatele ANL Grădinari: 16 tronsoane cu 288 de apartamente (program multianual, lucrările la primele patru tronsoane încep în primăvara anului 2019, fiind eliberate toate avizele necesare – citește detalii)

Beneficiarii noului proiect din zona Aurel Vlaicu 77 sunt Asam SA, Autoplus Repair SRL și Imperia Development, firme care intenționează să reglementeze, în parteneriat, construirea pe un teren în suprafață totală de peste 4,2 hectare, pe strada Aurel Vlaicu nr. 77, a următoarelor obiective:

 • Locuințe colective izolate, cuplate sau înșiruite
 • Birouri, servicii, comerț
 • Dotări, anexe, funcțiuni complementare funcțiunilor de mai sus
 • Utilități și amenajări aferente functiunilor sus menționate: căi de acces carosabile și pietonale private, parcaje, garaje, spații plantate

În prezent, pe amplasament sunt 29 de construcții (hale industriale) care vor fi demolate, fiind obținută și autorizația de desființare în acest sens.

În zonă sunt deja blocuri în construcție (foto: APIX.ro)

Conform bilanțului teritorial, o suprafață de peste 13.000 mp va fi ocupată de construcții, în timp ce circulațiile (auto, alei, parcări, platforme) vor ocupa circa 17.000 mp, iar spațiile verzi (cu grădini de fațadă și spații de joacă) vor ajunge la peste 12.000 mp.

Terenul a fost împărțit în două unități teritoriale de referință, cu un regim de înălțime și funcțiuni diferite:

 • zona de locuințe colective va fi constituită din blocuri cu subsol, demisol, parter și 9 etaje. În total, 30 de tronsoane de bloc (cuplate) amplasate în centrul amplasamentului
 • zona de birouri, sedii firme, servicii și comerț va fi constituit din imobile cu demisol, parter și 12 etaje. În total, cel puțin 10 imobile (cuplate) amplasate pe latura sudică și sud-estică a terenului
În partea de sus a imaginii aveam cele 30 de blocuri cu locuințe colective, iar în partea sudică cel puțin trei corpuri principale de birouri (limita de proprietate e evidențiată cu albastru)

Cea mai mare parte a terenului este deținută de ASAM (6 parcele de aproape 27.000 mp), în timp ce Imperia Development are circa 7.000 mp, iar Auto Plus aproape 9.000 mp. Aceste firme sunt controlate direct (sau indirect, prin intermediul altor companii) de către soții Tereza și Ioan Prisecaru.

„Necesitățile de dezvoltare ale zonei nu impun circulații ale terenurilor cu impact major. Pentru a se asigura crearea unor incinte, parcaje, construcții, zone verzi și accesul spre acestea pot avea loc schimburi de teren, vânzări și concesionări. De asemenea se propune de-a lungul căilor de circulație interne, extinderea rețelelor de electricitate de joasă tensiune, alimentare cu apă, canalizare, gaze naturale, conectare la rețeaua de telefonie și iluminat public stradal. Prin aprobarea acestui Plan Urbanistic Zonal de catre Consiliul Local Iași se va creea o zonă cu funcțiuni mixte și alte funcțiuni complementare ce va avea un impact pozitiv asupra întregii comunități locale prin atragerea altor investiții viitoare în zonă precum și îmbunătățirea contribuției la bugetul local”, se arată în proiectul de PUZ.

Plan general asupra zonei, foto: APIX.ro

Principala firmă – ASAM – este specializată în fabricarea altor piese și accesorii pentru autovechicule și pentru motoare de autovehicule. „Partener de încredere pe piața pieselor de schimb și a echipamentelor industriale, ASAM Iași a fost înființată în 1924 ca Atelier de Întreținere a Flotilei a II-a a Aviației Militare, iar din anul 2000 face parte dintr-un important grup industrial din România”, se arată în prezentarea firmei de pe site-ul oficial.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

To Top