Connect with us

VIDEO/FOTO Jumbo a început lucrările la magazinul din Iași: va fi unul dintre cele mai mari din țară

Investiții private

VIDEO/FOTO Jumbo a început lucrările la magazinul din Iași: va fi unul dintre cele mai mari din țară

Retailerul grec Jumbo, specializat în comercializarea de jucării și decorațiuni interioare, a început amenajarea magazinului de la Iași care va fi deschis, cel mai târziu, în primăvara anului 2025. Hipermarketul de la Iași, de lângă Dedeman Primăverii, va fi unul dintre cele mai mari din țară, cu o suprafață utilă de peste 23.000 mp.

În prezent, în zona de nord-est a țării, Jumbo are magazine în Bacău și Suceava, în timp ce alte aproape 15 hipermarketuri sunt în restul țării. În 2021, Jumbo a avut afaceri în România de aproape un miliard de lei, cu un profit de peste 260 milioane lei și un număr mediu de circa 1.200 de angajați [pentru 2022 încă nu sunt disponibile date financiare].

Hipermarketul va fi amenajat lângă Dedeman Primăverii. Cel mai probabil, pietonal, accesul va fi posibil dinspre bld. Socola, în timp ce accesul auto (și pietonal) va fi dinspre str. Bularga și, mai departe, pe o fostă cale de acces industrială pe care Jumbo a obținut drept de servitute de la Everland, firmă care are în plan construirea, în apropiere, a unui ansamblu de blocuri.
Amplasarea magazinului Jumbo

Proiectul de amenajare al magazinului Jumbo nu a fost unul public: beneficiarul a obținut autorizația de construire fără a întocmi un Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Procesul de autorizare s-a desfășurat în perioada ianuarie 2021 – septembrie 2022, iar demersurile le-a făcut omul de afaceri Bogdan Gheorghiu, cel care a și vândut hala către Jumbo, prin intermediul firmei Concept SRL.

În prezent, lucrările constau în demolări

Lucrările de amenajare a magazinului sunt făcute chiar de o firmă de construcții a lui Gheorghiu (Onebuildpm SRL) în baza unui proiect realizat tot de o companie ieșeană (HStudio SRL). Autorizația emisă de Primărie este atât de construire, cât și de desființare: hala ar urma să nu fie afectată de demolări, ci doar cinci anexe (construcții de mici dimensiuni) care sunt în fața halei, spre zona Silk District.

Intrarea în hală dinspre drumul cu drept de servitute (doar aici este afișat panoul de șantier)

Acesta este și motivul pentru care nu ar fi fost nevoie de PUZ: se (re)amenajează o hală existentă care, în trecut, ar fi avut și o funcțiune de magazin de desfacere (citește un articol pe temă în Reporteris). Potrivit 507/2022, suprafața utilă a magazinului Jumbo va fi de 23.329 mp. Înălțimea construcției va rămâne aceeași (8,73 m), urmând ca mezaninul să înlocuiască un culoar tehnic intermediar: regimul de înălțime este parter cu mezanin.

Cum arată acum în interior viitorul magazin Jumbo

Despre construirea unui magazin Jumbo la Iași se vorbește încă din anul 2020. În vara anului 2021, Jumbo a lansat o campanie de recrutare de personal la Iași și, inițial, a anunțat că magazinul va fi inaugurat în anul 2022, dar autorizația de construire a fost emisă abia în septembrie 2022. Acum doi ani, oficiali ai Jumbo declarau pentru presa centrală că magazinul de la Iași va fi unul dintre cele mai mari din țară.

În ultimii doi ani, la Iași au fost inițiate mai multe proiecte de retail. Astfel, Kaufland va deschide un centru logistic la Miroslava și va construi încă două magazine, unul în CUG și altul în Galata. Tot în fază de pregătire este și parcul de retail pe care lanțul german vrea să-l construiască în apropiere de Carrefour Felicia, la fosta Moldomobila. De asemenea, o ofensivă la Iași, de mai mică amploare, a început-o și grupul Rewe, care deține rețeaua Penny: grupul are în prag de autorizare încă două magazine, unul în Dacia, și celălalt în Bucium.

Panoul de șantier care anunță investiția Jumbo

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top