Connect with us

LIVE VIDEO/FOTO Spitalul Covid-19 de la Lețcani este pus în funcțiune/Peste 100 de paturi ATI

Proiecte publice

LIVE VIDEO/FOTO Spitalul Covid-19 de la Lețcani este pus în funcțiune/Peste 100 de paturi ATI

Consiliul Județean (CJ) a inaugurat astăzi Spitalul modular de la Lețcani dedicat pacienților care au contactat boala infecțioasă Covid-19. Inaugurarea vine la circa 5 luni de la momentul în care trebuia pus în funcțiune. Întârzierile în operaționalizarea unității, care funcționează ca secție exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase, au stârnit numeroase polemici politice în plan local.

Publicată de Consiliul Judeţean Iaşi pe Luni, 7 septembrie 2020

Publicată de Consiliul Judeţean Iaşi pe Luni, 7 septembrie 2020

„Spitalul este unic în țară, și unic în estul Europei. Spitalul se desfășoară pe 10.000 mp. A fost o muncă mare, de Sisif, cu multe obstacole, inclusiv birocratice. Astăzi, după 4 luni, am reușit să-l punem în funcțiune. Este un spital complex, ROL-3 NATO. După pandemia de covid, spitalul va fi folosit și pentru alte cazuri. Spitalul are dotări unice din țară. Cu siguranță, acest spital va salva vieți omenești. Solicit autoritățile statutului să-l autorizeze în 10 ore (DSP trebuie să emită aviz, n.r.)”, a declarat Maricel Popa, șef al CJ Iași.

El a susținut că va depune la Comisia Europeană aplicație de finanțare pentru decontarea celor peste 13 milioane euro, sumă care a fost investită de consiliile județene Iași și Neamț.

„Este un început de drum, și o premieră: dacă la nivelul județului am avut un număr mare de infectări în ultimele 3 săptămâni, acest lucru s-a reflectat în numărul mic de locuri. Ce este astăzi aici este piatra de temelie pentru a aduce optimizare calității actului medical. În mod sigur, nu vom primi pacienți doar de la Iași. Sperăm să ne relaxăm cu numărul de paturi libere de la o zi la alta”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecțioase, Carmen Dorobăț.

Potrivit acesteia, numărul maxim de personal ajunge la cica 350 de angajați, deși organigrama aprobată în CJ prevede 478 de posturi. Inițial, personalul Spitalului de Boli Infecțioase va fi detașat la spitalul modular prin rotație.

Am discutat și cu alți manageri de spitale care vor detașa personal. Nucleul va fi de la Spitalul de Boli Infecțioase”, a mai spus Dorobăț.

Chiar dacă astăzi spitalul este pregătit să primească primul pacient, Dorobăț a precizat că mai trebuie realizați câțiva pași: autorizare de la Direcția de Sănătate Publică și o decizie în plenul Consiliului Județean.

Astfel, primul pacient ar putea intra pe porțile spitalului spre sfârșitul acestei săptămâni, în condițiile în care Popa a anunțat că ședința de CJ va avea loc miercuri.

Spitalul este foarte modern, cu aparatură de ultimă generație. Montarea spitalului a durat 25 de zile, zi și noapte”, a declarat Abidin Kandemir, un reprezentant al firmei turce care a furnizat spitalul.

Spitalul este compus exclusiv din containere, include 256 de paturi dintre care 103 de tip ATI, 143 de tip HDU cu presiune negativă, 5 paturi în triaj și 5 în urgențe, 60 de ventilatoare, sală de operație, radiologie, laborator, policlinici, rezervor de apă și generatoare proprii, stații de sterilizare și decontaminare, spații de cazare pentru personalul medical, unitate TIC mobilă, spălătorie, bucătărie, stație de oxigen și aparatură performantă.

Spitalul modular a fost furnizat de firma turcă SDI Global LLC și, inițial, trebuia montat și pus în funcțiune în cursul lunii mai 2020.

Valoarea contractului se ridică la 13,2 milioane euro, iar banii au fost asigurați de către CJ Iași (10,2 milioane euro) și CJ Neamț (3 milioane euro).

GALERIE FOTO:

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top