Connect with us

S-a terminat cu haiducia în imobiliare? Reguli stricte pentru investitori

Proiectul urmează să intre în dezbatere parlamentară

Utile

S-a terminat cu haiducia în imobiliare? Reguli stricte pentru investitori

Un proiect legislativ înaintat recent în Parlament aduce schimbări majore privind modul în care sunt construite ansambluri rezidențiale. „Necesitatea socială pentru reglementarea legislativă în domeniul imobiliar este stringentă”, se arată în expunerea de motive aferentă proiectului legislativ inițiat de doi parlamentari PNL (Gabriel Andronache din Brașov și Florin Roman din Alba).

Citește și Tot ce trebuie să știi despre autorizarea unei construcții

Doar câteva dintre modificări care vor crea cu siguranță discuții: fiecare proiect imobiliar trebuie înregistrat la ANL (fiecare cu pagină online proprie), proiectul imobiliar nu va putea fi înstrăinat fără avizul a 2/3 dintre beneficiari și acordul ANL sau sancțiuni pentru dezvoltatori (de ex, 5% din valoarea proiectului dacă acesta nu înregistrează investiția la ANL). Puteți consulta proiectul legislativ în integralitatea sa la finalul acestui text.

Cei doi parlamentari spun actualul cadru legislativ este „restrâns ca întindere și dispersat în multe reglementări cu putere juridică diferită”.

„Legea destinată dezvoltatorilor și constructorilor de locuințe cuprinde un set de reguli în vederea asigurării protecției cumpărătorilor, în cazul unor practici comerciale incorecte, în timpul procesului de achiziționare a unei locuințe”, se mai precizează în documentul consultat de apix.ro.

Citește și Certificatele de urbanism pot fi obținute electronic la Iași

Proiectul de lege impune dezvoltatorului/vânzătorului să promoveze locuința doar prin specificații precise, inclusiv printr-o descriere clară a prețurilor, a taxelor și a serviciilor propuse. Astfel, încă de la momentul discuțiilor dintre dezvoltator și cumpărător, ultimul trebuie să aibă acces la: toate prevederile din antecontract, descrierea detaliată a locuinței, detalii cu privire la orice servicii de management și organizare, detalii privind toate costurile și detalii despre dezvoltator (denumire legală, date de contact, adresă, terți reprezentanți ai dezvoltatorului etc.).

Citește și EXCLUSIV apix.ro: Blocaj pe piața imobiliară – scădere de 18% la nivelul țării

„În prezent, piața imobiliară este privită cu suspiciune de consumatori, doar 38% au încredere că o tranzacție imobiliară nu este o păcăleală. Acest sector este întrecut doar de cel al mașinilor second-hand, unde cumpărătorii au încredere doar într-un procent de 36% că tranzacția este corectă”, spun inițiatorii proiectului, citând un studiu european în acest sens.

Proiectul legislativ are nu mai puțin de 31 de pagini și este intitulat „Lege privind cerințele fundamentale aplicabile dezvoltatorilor imobiliari și construcțiilor din cadrul dezvoltărilor imobiliare și pentru modificarea și completarea altor acte normative conexe domeniului imobiliar”.

Legea începe controversat prin acordarea unei definiții pentru dezvoltatorii imobiliari și exclude din rândul investitorilor persoanele fizice. Astfel, legea se aplică doar persoanelor juridice. Nu este clar definit dacă, odată aprobată această lege, persoanele fizice vor mai putea construi ansambluri rezidențiale.

Definție. Prin dezvoltator imobiliar se înțelege persoana juridică care efectuează toate operațiunile imobiliare în vederea construirii, finalizării și predării către beneficiari a locuințelor din cadrul dezvoltării imobiliare, precum și coordonarea surselor de finanțare necesare realizării acestor operațiuni.

Citește și Vânzările de apartamente au scăzut la Iași cu 52% în primul trimestru din 2019

Apix.ro vă prezintă principale prevederi de impact ale proiectului legislativ, iar la sfârșitul acestui text puteți consulta proiectul în integralitatea lui:

  • se definește dezvoltarea imobiliară: ansamblu de locuințe format prin construcția a cel puțin o clădire de locuințe individuale având o amprentă la sol de minim 500 metri sau formată din minim 6 locuințe individuale
  • orice dezvoltare imobiliară trebuie înregistrată la Agenția Națională pentru Locuințe. Dacă nu va înregistrată, atunci dezvoltatorul nu va putea face publicitate, nu va putea vinde sau oferi spre vânzare bunul imobil. Fiecare proiect va beneficia de o prezentare detaliată în mediul online într-un portal special al ANL (detalii la art. 4 – 14)
  • despăgubirea cumpărătorului de către dezvoltator dacă acesta din urmă l-a determinat să plătească un avans în baza unor informații false/incorecte sau l-a indus în eroare prin intermediul unui anunț publicitar (art 19 – 20)
  • dezvoltatorul nu poate pretinde o sumă mare de 10% din costul locuinței ca plată în avans sau ca taxă de rezervare fără încheierea în prealabil a unei promisiuni de vânzare (art 21)
  • devoltatorul trebuie să obțină acordul scris al cumpărătorului dacă vrea să aducă modificări la proiect, în condițiile în care achiziția se face în timpul construcției (art 27)
  • dezvoltatorul nu va putea vinde unei terțe persoane proiectul fără a avea acordul a două treimi dintre beneficiari și fără aprobarea ANL (art 29)
  • cumpărătorul trebuie să intre în posesia locuinței în maximum 2 luni de la emiterea certificatului de finalizare
  • sancțiuni pentru dezvoltator: 5% din valoarea proiectului dacă investiția nu este înregistrată la ANL, 10 – 20% din valoarea locuinței plătibil unui cumpărător dacă dezvoltatorul nu a respectat legea în ceea ce privește relația cu cumpărătorul

Citește varianta integrală a propunerii legislative (link alternativ pentru consultarea proiectului în format mai prietenos):

[pdf-embedder url=”https://apix.ro/wp-content/uploads/2019/05/proiect-legislativ.pdf” title=”proiect legislativ”]

Te interesează viitorul traficului din Iași? Află despre perspectivele de dezvoltare ale circulației rutiere în zone precum Păcurari, Alexandru cel Bun, Dacia, Aviației, Moara de Vânt, Zona Industrială și Bularga

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Utile

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top